De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
IPS Mitropolit Laurenţiu a instalat un paroh la Sălişte
Parohia Sălişte III a primit un nou preot paroh, instalat în această funcţie duminică, 22 ianuarie, de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Părintele Claudiu Teşa a preluat activitatea pastorală de la fostul protopop de Sălişte, părintele Romul Roşca, care a slujit la Sfântul Altar mai bine de 50 de ani.
Ceremonia instalării părintelui Claudiu Teşa, preot misionar la Căminul-spital din Sălişte vreme de 12 ani, a avut loc în Biserica "Adormirea Maicii Domnului", un frumos lăcaş de cult zidit în stil neogotic, după planurile Sfântului Ierarh Andrei Şaguna. Credincioşii din Sălişte şi din localităţile apropiate, din binecuvântata Mărginime a Sibiului, au îmbrăcat şi de această dată costumul popular şi au venit să-şi întâmpine ierarhul şi noul preot paroh. La Sfânta Liturghie au fost prezenţi şi primarul din Sălişte, Teodor Dumitru Banciu, alături de primarul din Tilişca, Dumitru Răceu, iar din soborul de preoţi n-au lipsit slujitorii din oraş şi împrejurimi, printre care protopopul de Sălişte, pr. Ioan Ciocan, fostul protopop şi paroh, pr. Romul Roşca. Răspunsurile liturgice au fost date de corul tradiţional de bărbaţi din Sălişte. După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre duminicile din perioada Triodului, o parte specială din anul bisericesc ce va începe peste două săptămâni şi care ne pregăteşte duhovniceşte pentru Sfintele Paşti. "Trebuie să trecem prin baia lacrimilor, prin Taina Spovedaniei, pentru ca sufletul să se curăţească şi să ajungem la starea de conştiinţă a păcatului. Recunoscând greşelile, trebuie să ne îndreptăm prin fapte bune", a subliniat Părintele Mitropolit, care le-a mulţumit mărginenilor pentru participarea consistentă la sărbătoarea proclamării canonizării Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, dar şi pentru costumele tradiţionale purtate cu mândrie la acea sărbătoare. Mulţumiri din partea Patriarhiei Române au fost aduse şi pentru contribuţia lunară la construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Misiune sfântă Pentru activitatea deosebită ca preot şi protopop, părintele Romul Roşca a primit din partea ierarhului un act de cinstire, prilej pentru venerabilul preot de a mulţumi şi a reaminti momentele de mare cumpănă, dar şi de mare bucurie duhovnicească din activitatea sa pastoral-misionară. Părintele Roşca va sluji în continuare în cele trei biserici din Sălişte, acolo unde necesităţile misionare vor solicita acest lucru. A urmat ceremonia de instalare a părintelui Claudiu Teşa, care a fost prezentat cu această ocazie credincioşilor. IPS Laurenţiu l-a îndemnat să desfăşoare în parohia încredinţată o activitate demnă de încrederea acordată. Noul paroh a adus mulţumirile cuvenite celor care l-au sprijinit, dar şi promisiunile unei misiuni sfinte în comunitatea unde a poposit. "Mă voi strădui să mă achit de toate sarcinile încredinţate şi mă rog lui Dumnezeu să mă ajute în toate activităţile", a spus părintele Teşa.