Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
IPS Timotei i-a binecuvântat pe studenţi în paraclisul Facultăţii de Teologie din Arad
Urmând tradiţia Facultăţii de Teologie "Ilarion V. Felea" din Arad, prima săptămână din Postul cel Mare este săptămâna duhovnicească a studenţilor teologi şi a dascălilor acestei instituţii. Astfel, în paraclisul din curtea facultăţii, pe lângă programul liturgic obişnuit al fiecărei dimineţi, în serile acestei săptămâni a fost săvârşită rânduiala Pavecerniţei celei Mari, împreunată cu o parte a Canonului celui Mare de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul.
Pavecerniţa cu Canonul cel Mare a fost slujită de părintele Ioan Lazăr, duhovnicul facultăţii, alături de părinţii profesori. La sfârşitul slujbei, câte un părinte profesor al facultăţii a adresat în fiecare seară studenţilor prezenţi într-un număr foarte mare şi credincioşilor din biserică câte un cuvânt duhovnicesc, îndrumându-i pe calea Postului celui Mare. Astfel, luni, a vorbit părintele asist. dr. Călin Dragoş, iar marţi, părintele conf. dr. Teodor Baba. Miercuri seara, slujba Canonului celui Mare şi cea a Pavecerniţei au fost încununate de prezenţa Întâistătătorului Eparhiei Aradului, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Timotei. La sfârşitul slujbei, Înalt Preasfinţia Sa a rostit un bogat cuvânt de învăţătură, referindu-se la semnificaţia duhovnicească şi liturgică a acestei prime săptămâni a Postului celui Mare. Meditaţia duhovnicească a IPS Timotei a avut în vedere în mod special structura profund duhovnicească, biblică, liturgică, poetică şi muzicală a slujbei Canonului celui Mare, care reprezintă un adevărat îndrumar de trăire în această perioadă de nevoinţă şi postire. De altfel, în cuvântul său, Părintele Arhiepiscop a oferit o adevărată însoţire liturgică şi duhovnicească la conţinutul bogat al acestei slujbe a Canonului. Înalt Preasfinţia Sa s-a referit mai apoi la unitatea duhovnicească la care ne cheamă această perioadă de postire, unitate exprimată şi în citirea în primele patru seri ale Postului a Canonului celui Mare, pentru ca, mai apoi, el să fie citit în întregime, în mod unitar, în Joia Canonului Sfântului Andrei Criteanul din săptămâna a cincea a Postului, la Denia de Miercuri seara a acestei săptămâni. Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop a arătat, de asemenea, că se află în această săptămână într-un pelerinaj duhovnicesc pe la bisericile şi mănăstirile din eparhie, urmând ca acest pelerinaj să fie continuat pe întregul parcurs al Postului Mare până la Sfânta Înviere. La sfârşitul meditaţiei duhovniceşti, a fost împărtăşit cuvântul de binecuvântare arhierească studenţilor şi credincioşilor prezenţi în biserică. Joi, ultima parte a Canonului şi slujba Pavecerniţei au fost slujite de părinţii profesori ai facultăţii, împreună cu părintele decan, prof. dr. Ioan Tulcan, care a rostit şi meditaţia duhovnicească de la sfârşitul slujbei. În serile ce vor urma, vor adresa cuvânt duhovnicesc studenţilor părinţii profesori: lect. dr. Filip Albu (vineri), lect. dr. Lucian Farcaşiu (sâmbătă) şi asist. dr. Ştefan Negreanu (duminică). (Pr. lect. dr. Lucian Farcaşiu)