Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Istoria creştinismului scrisă în faţa ochilor noştri
Forumul Creştin Global (FCG) din Indonezia a condus la una dintre cele mai surprinzătoare statistici creştine din istorie. În momentul actual, doar 26% din creştini mai trăiesc pe continentul european, în timp ce 74% trăiesc pe celelalte continente. Dacă la începutul secolului al XX-lea nu mai puţin de 66% dintre creştini locuiau încă în Europa, numărul lor a scăzut dramatic şi pare să scadă în continuare. Aşadar, afirmă specialiştii în sociologie creştină, creştinismul nu mai are acum preponderent oameni aparţinând rasei albe şi ţărilor europene, aşa cum se întâmpla în urmă cu 100 de ani.
Specialiştii în sociologie creştină adunaţi la Forumul Creştin Global (FCG) din Indonezia afirmă că în momentul de faţă asistăm la cea mai mare schimbare demografică din istoria creştinismului. Creştinismul se "mută" practic în afara Europei, unde a deţinut supremaţia în ultimele două milenii. În momentul de faţă, se găsesc mai mulţi creştini în afara Europei decât în interiorul ei, iar continentele unde se produc cele mai multe convertiri sunt acum Africa, America Latină şi Asia. Dana Robert, profesoară la Universitatea Teologică din Boston, a declarat în cadrul sesiunii plenare a FCG că asistăm în zilele noastre la un fenomen cu totul nou. "Istoria creştinismului ca religie globală este scrisă în faţa ochilor noştri." Conform unui studiu al Centrului pentru Studiul Creştinismului la nivel Global (CSCG), aproximativ 66% din numărul total al creştinilor trăiau în Europa în anul 1910. În zilele noastre, această cifră a scăzut la doar 26%. Peter Crossing, un cercetător care activează în momentul de faţă în cadrul organizaţiei care a permis realizarea studiului, a declarat că procentul creştinilor la nivel mondial a rămas acelaşi în decursul ultimului secol, dar ceea ce s-a petrecut de fapt constă într-o schimbare a "centrului de gravitaţie în creştinismul global". "Dacă centrul de gravitaţie al creştinismului se afla în apropierea oraşului Madrid la începutul secolului al XX-lea, în secolul XXI el a ajuns la Timbuktu, în Mali. Cu toate acestea, veniturile totale la nivel global ale creştinilor sunt în continuare generate în principal de creştinii din Europa. Cu toate că 60% dintre creştini trăiesc în emisfera sudică a globului, acum ei generează doar 17% din producţia globală creştină. Sang-Bok David Kim, reprezentant al Alianţei Evanghelice Mondiale, a declarat că, în momentul de faţă, "creştinismul nu mai este o religie a omului alb. Creştinii se află acum pretutindeni. "Dana Robert a completat această declaraţie, afirmând că reconfigurarea la nivel global ridică întrebări importante pentru toate bisericile. "Creştinii contemporani se focusează în momentul de faţă asupra misiunii din mai multe puncte de vedere. Ei trebuie să îşi recupereze propria tradiţie şi să depăşească anumite aspecte ale acesteia. (...) Discuţiile despre misiune şi mărturisire au devenit o problemă principală pentru creştinii tradiţionali care scad numeric, în timp ce încearcă să îşi precizeze din nou identitatea într-o piaţă globală. Noii convertiţi doresc să recupereze creştinismul iniţial, iar acest fapt împinge şla înnoireţ confesiunile vechi." FCG a adunat împreună reprezentanţi ai celor mai importante Biserici creştine din întreaga lume, precum şi persoane importante, care reprezintă organizaţii ecumenice precum Comuniunea Anglicană, Consiliul Mondial al Bisericilor, Alianţa Evanghelică Mondială şi Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştine.