Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Istoricul Nicolae Bălcescu a fost pomenit în Capitală
Anul acesta, la 29 noiembrie s-au împlinit 170 de ani de la trecerea la cele veşnice a cunoscutului istoric, scriitor şi revoluţionar român Nicolae Bălcescu. Cu acest prilej, el a fost pomenit în cadrul slujbei Parastasului oficiată în faţa statuii sale din parcul „Izvorul Rece” din Bucureşti de un sobor de preoţi.
La iniţiativa Asociaţiei „Nicolae Bălcescu”, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, marţi, 29 noiembrie, istoricul Nicolae Bălcescu a fost pomenit la împlinirea a 170 de ani de la mutarea la veşnicele lăcaşuri. Slujba Parastasului a fost oficiată de un sobor de preoţi din care au făcut parte părintele Alexandru Negoiţă, consilier eparhial în cadrul Sectorului Cimitire, monumente şi servicii funerare al Arhiepiscopiei Bucureştilor; părintele Mihai Popescu, protoiereu al Protopopiatului Sector 2 Capitală; părintele lect. dr. Aurel Mihai de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, precum şi alţi preoţi.
Slujba de pomenire a fost oficiată în parcul „Izvorul Rece” din sectorul 2 al Capitalei, acolo unde este amplasată o statuie a reputatului istoric şi scriitor român, realizată în bronz de sculptorul Mircea Corneliu Spătaru. La ceremonia religioasă au participat şi membri ai Asociaţiei „Nicolae Bălcescu”, precum şi copii asistaţi în cadrul Centrului social din localitatea ilfoveană Vidra.
„Ne‑am rugat astăzi Milostivului Dumnezeu să aşeze sufletul celui care afirma că «istoria este cea dintâi carte a unei naţii, iar o naţie fără istorie şi credinţă este un popor barbar», cunoscutul istoric Nicolae Bălcescu, în loc luminat, unde nu există durere, întristare şi suspin, adică într‑o stare total opusă celei în care şi‑a găsit sfârşitul, marcat de suferinţă şi singurătate identitară, marele revoluţionar”, ne‑a declarat părintele consilier eparhial Alexandru Negoiţă.
La finalul slujbei, preoţii slujitori au depus o coroană de flori din partea Arhiepiscopiei Bucureştilor, iar persoanele care au participat la eveniment au primit pachete cu alimente care au fost binecuvântate în cadrul Parastasului.