În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Istorii cu tâlc: Iisus, prietenul păcătoşilor
Un tânăr bogat, dar destrăbălat, şi-a pierdut averea la cărţi, ba făcuse şi datorii. Nespus de iritat în urma pierderii, a început să înjure pe Dumnezeu şi să-L provoace, zicând:
– Mai fă-mi acum Dumnezeule vreun rău, dacă poţi. Abia a făcut încă câţiva paşi spre casă, şi a căzut, rupându-şi piciorul. În loc să-şi revină a continuat cu batjocurile, zicând: – Dacă are plăcere să mă nimicească, să continue! Ajuns acasă a fost cuprins de friguri. Un servitor care-l auzise înjurând a intrat la el şi i-a zis că un prieten bun vrea să-i vorbească. – Să intre, a zis bolnavul. Atunci servitorul a scos de la piept o cruce şi a întins-o, zicând: – Iată stăpâne, acesta este cel mai bun prieten, acesta nu vă doreşte moartea, căci El a murit pe cruce şi pentru sufletul dumneavoastră. Stăpânul a luat crucea cu sufletul plin de părere de rău şi a simţit că o linişte dumnezeiască începe să-l stăpânească. – Doamne Iisuse Hristoase, zise stăpânul, tu eşti cel mai bun prieten al meu. Acesta a fost momentul revenirii lui la adevărata credinţă. (Grigorie Comşa, O mie de pilde)