Primul Episcop ortodox român al Irlandei și Islandei, Preasfințitul Părinte Nectarie, a fost întronizat sâmbătă, 11 ianuarie 2025. Ceremonia a avut loc în biserica Parohiei „Sfântul Columba”-Dublin
Iulie şi august vor fi călduroase
Următoarele luni de vară, iulie şi august, vor fi călduroase, cu temperaturi peste medie şi cu ploi puţine în toată ţara. În septembrie, temperaturile se vor apropia de normele climatologice în majoritatea regiunilor.
Estimările privind evoluţia vremii în România pe termen mediu au fost făcute de Centrul European pentru Prognoza Vremii. Potrivit prognozei, în această lună, temperaturile medii ale aerului se vor situa peste mediile multianuale la scara întregului teritoriu, cele mai ridicate valori fiind posibile în zonele sud-estice, estice şi vestice ale ţării. Sub aspect pluviometric, cantităţile de precipitaţii vor prezenta valori sub medie în cea mai mare parte a ţării, iar în centru şi nord-vest precipitaţiile pot fi apropiate de mediile multianuale lunare. În august va fi, de asemenea, cald, regimul termic al aerului înregistrând valori peste mediile multianuale lunare în majoritatea zonelor, exceptând centrul ţării, unde temperaturile vor fi apropiate de normele climatologice. Cantităţile de precipitaţii se pot situa sub normele climatologice în cea mai mare parte a teritoriului, iar local, în centrul ţării, acestea vor fi apropiate de mediile multianuale lunare. În septembrie, temperaturile medii lunare ale aerului vor prezenta valori apropiate de normele climatologice în majoritatea regiunilor, iar în sud-est, acestea se pot situa peste mediile multianuale. Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi apropiate de valorile normale pe aproape întreg teritoriul, iar local, în sud-estul, centrul şi vestul ţării, acestea se pot situa sub normele climatologice. Agenţia Naţională de Meteorologie precizează că estimările Centrului European pentru Prognoza Vremii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperaturi sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv. Totodată, ANM subliniază faptul că prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-6 luni, având un caracter orientativ şi un grad de realizare de peste 60-65%. Din acest motiv, estimările sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.