Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Izvorul Tămăduirii în mai multe eparhii
Spre sfârşitul Săptămânii Luminate în Biserica Ortodoxă Română s-a sărbătorit Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare specială închinată Maicii Domnului. La catedralele chiriarhale şi unele mănăstiri s-au oficiat Sfânta Liturghie arhierească şi tradiţionala procesiune sau litanie cu Sfinţirea apei pe care credincioşii au luat-o spre tămăduirea sufletului şi trupului.
De sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, vineri, 17 aprilie, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Târgovişte, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părinţi consilieri de la Centrul eparhial, părinţii profesori, precum şi membri ai comisiei Olimpiadei Naţionale de Religie care s-a desfăşurat în acest oraş. La slujbă au participat şi olimpicii veniţi din seminariile şi liceele teologice să participe la faza finală a olimpiadei de religie. Alături de ei au fost, de asemenea, şi profesorii care i-au pregătit.
În cadrul slujbei, Înaltpreasfinţia Sa a hirotonit întru diacon pe tânărul Ştefan Adrian Nichifor, pe seama Parohiei Slobozia Cocoş, Protoieria Titu, după cum ne-a transmis Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviştei.
Hramul Mănăstirii Dălhăuţi din Vrancea
În ziua de prăznuire a Izvorului Tămăduirii, mănăstirea vrânceană Dălhăuţi şi-a sărbătorit hramul, Sfânta Liturghie fiind oficiată în Altarul de vară al aşezământului de Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, înconjurat de un sobor de slujitori. În continuare, ierarhul a săvârşit slujba Aghesmei mici în curtea mănăstirii. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“ al eparhiei. La slujbele de Izvorul Tămăduirii de la Mănăstirea Dălhăuţi au participat numeroşi credincioşi veniţi în pelerinaj din întreaga eparhie.
Mănăstirea Dălhăuţi este unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale româneşti (biserica veche datând din anii 1461-1468), aici aflându-se o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, ne-a transmis Dragoş Olteanu, consilier media eparhial.
Hramul Mănăstirii „Sfânta Maria“-Rus din Sălaj
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Petroniu, Episcopul Sălajului, de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, Preasfinţitul Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, a săvârşit Sfânta Liturghie cu prilejul hramului, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ din comuna Rus, judeţul Sălaj, cunoscută în părţile locului şi cu denumirea Mănăstirea „Sfânta Maria“-Rus. Din soborul slujitor, care a numărat 20 de clerici, au făcut parte preoţi şi diaconi din Sălaj, Maramureş, Cluj şi din Ungaria, iar la slujbă au participat câteva sute de credincioşi. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Siluan şi-a exprimat bucuria de a putea sluji din nou la această mănăstire şi a vorbit despre importanţa acestei mari sărbători care întregeşte bucuria Învierii Domnului, prin darurile cele bogate pe care şi Maica Domnului le revarsă cu îmbelşugare asupra întregii omeniri, ne-a transmis Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Slujire interortodoxă la Melbourne
Vineri şi-a sărbătorit hramul şi Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii“ din cadrul Reşedinţei episcopale din Melbourne, Australia, a Eparhiei Ortodoxe Române a Australiei şi Noii Zeelande. La Sfânta Liturghie au slujit împreună Preasfinţitul Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei şi Noii Zeelande, şi doi ierarhi greci din Arhiepiscopia Greacă Ortodoxă a Australiei: Preasfinţitul Episcop Iezechiel de Dervis şi Preasfinţitul Episcop Iacovos de Militupoleos. La slujbă a participat şi un sobor de preoţi români şi greci din Melbourne.