În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Jandarmeria Română, 168 de ani de la înființare
Jandarmeria Română a sărbătorit marți, 3 aprilie, 168 de ani de la înființare. În întreaga țară au fost organizate slujbe şi manifestări militare și culturale pentru pomenirea eroilor jandarmi și pentru evidențierea contribuției Jandarmeriei Române la păstrarea ordinii și apărarea patriei. În Capitală, slujba Parastasului a fost săvârșită ieri de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
În Capitală, festivitatea aniversară a Jandarmeriei Române a avut loc la monumentul ridicat în cinstea eroilor jandarmi căzuți la datorie pentru apărarea patriei, aflat în fața sediului Detașamentului de Cavalerie „Felix Țopescu” al instituţiei. Evenimentul a debutat cu un ceremonial militar prin prezentarea onorului și a raportului și a continuat cu intonarea Imnului de Stat şi slujba de pomenire pentru eroii jandarmi. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori. Din sobor au făcut parte pr. Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal la Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române, și preoți de caritate din unitățile militare din Capitală.
„Din momentul înființării, foarte mulți jandarmi s-au aflat sub steagul tricolor, slujind țara, pe oameni și Biserica. În acest context, aduc mărturia unui preot care slujește la unul din altarele bisericilor militare din Capitală, fapt ce se întâmplă pretutindeni unde sunt biserici în unitățile militare, și care mi-a spus că totdeauna la Proscomidie îi pomenește pe eroi, pe cei care s-au jertfit pentru apărarea țării, între care și jandarmii care au asigurat ordinea și protecția cetățenilor și care au lucrat și pentru Biserică. De aceea, Biserica îi cinstește prin prezența ei, prin rugăciunile pe care le înalță într-o astfel de zi, dar mai ales și prin rugăciunile dintotdeauna, pentru că la fiecare Sfântă Liturghie și la fiecare slujbă ne rugăm și pentru cei care au apărat țara, au slujit-o. Astfel, acești eroi sunt și rămân peste veacuri pildă tuturor celor care vin după ei”, a spus PS Părinte Timotei Prahoveanul.
La finalul slujbei de pomenire, a avut loc ceremonia depunerii coroanelor de flori din partea Senatului și Camerei Deputaților, Ministerului Afacerilor Interne, ambasadelor Republicii Italia și Turcia, fostelor comenzi ale Jandarmeriei Române, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Inspectoratului General de Aviație al MAI, Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din Capitală, Asociației Veteranilor de Război și Asociației Naționale a Cadrelor în Rezervă și Retragere, Fundației Colegiului Național de Apărare, precum şi din partea altor instituţii.
„Sunt 168 de ani de tradiție, profesionalism și existență a unei arme cu care România se mândrește. Pentru unitatea României, Jandarmeria Română a avut o contribuție importantă, având structuri teritoriale în toate provinciile istorice. Astfel, tot ceea ce a însemnat pregătirea pentru război, pentru apărarea teritoriului din interior prin pregătirea populației pentru luptă, a revenit în sarcina Jandarmeriei Române. De asemenea, în toate conflictele armate Jandarmeria Română a depus un efort, având un rol important. Astăzi, rolul ei este unul însemnat în continuare prin contribuția la păstrarea climatului de ordine și siguranță publică, pentru păstrarea democrației și în tot ceea ce vedeți că facem în fiecare zi, un efort care nu face altceva decât să continue eforturile pe care înaintașii noștri le-au făcut și sperăm să lăsăm un nume celor care ne vor succeda în uniforma bleu-jandarm”, a precizat colonelul Sebastian Gheorghe Cucoș, inspectorul general la Jandarmeriei Române.
Monumentul în cinstea eroilor jandarmi căzuți la datorie pentru apărarea patriei a fost ridicat în anul 1994. La 3 aprilie 1850, domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, a aprobat hotărârea Divanului obştesc și a semnat „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, oferindu-i astfel statut juridic şi stabilindu-i principii de organizare şi funcţionare instituției care a devenit ulterior Jandarmeria Română.