Praznicul Naşterii Domnului a adunat şi în acest an mulţimi de credincioşi la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Sfânta Liturghie din ziua marelui praznic a fost săvârşită de
Jandarmi şi medici, în misiune de credinţă printre pelerini
Prezenţa jandarmilor la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva a devenit deja o tradiţie. O sărbătoare care, pentru Jandarmerie, presupune un efort considerabil de efective şi logistică, răbdare şi nervi de fier, dar şi momente care, aşa cum ne-au mărturisit de atâtea ori jandarmii, o transformă într-o "misiune de credinţă". Ca la fiecare ediţie a hramului Sfintei Parascheva, şi voluntarii de la punctul de prim ajutor instalat în curtea Catedralei mitropolitane au făcut de gardă printre pelerini, gata să îi sprijine atunci când puterile nu-i mai ajutau.
Dincolo de aspectele privitoare la liniştea, ordinea publică şi celelalte amănunte care ţin de buna desfăşurare a evenimentului, jandarmii stau alături de pelerini în schimburi zilnice de câte 12 ore, îi îndrumă, îi ajută, le ascultă necazurile şi poveştile de viaţă, iar atunci când este cazul, se străduiesc să dezamorseze momentele tensionate, aşa cum au fost instruiţi înainte de misiune: "cu cât mai multă delicateţe". "Faţă de ceea ce facem noi în mod obişnuit, este o misiune cu adevărat specială. Încărcătura spirituală a acestor zile, oamenii pe care îi întâlnim aici, poveştile lor, de multe ori suferinţa şi speranţa, toate lucrurile pe care le vedem îşi lasă amprenta asupra noastră. Este o misiune grea, de uzură fizică şi psihică, dar frumoasă, prin această stare de rugăciune şi speranţă pe care o întâlnim, în fiecare an, cu ocazia acestui pelerinaj", spune maiorul Marius Ţăranu, ofiţer de relaţii publice în cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" din Bacău.
Ordinea, asigurată de 500 de jandarmi
Din 2006, jandarmii băcăuani au fost prezenţi în fiecare an la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, în sprijinul colegilor de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi, iar în acest an, pentru prima dată, au fost desemnaţi de Ministerul de Interne să se ocupe singuri de asigurarea ordinii şi liniştii publice cu ocazia hramului. "Colegii din Iaşi au primit misiunea de a se ocupa de evenimentele care ţin de Sărbătorile Iaşului, iar noi, împreună cu 150 de colegi de la Gruparea de Jandarmi Mobilă din Târgu Mureş, suntem mobilizaţi la hram. În total, suntem 500 de oameni care asigurăm buna desfăşurare a evenimentului şi suntem siguri că, la fel ca şi în ceilalţi ani, nu vom întâmpina probleme deosebite", spune maiorul Marius Ţăranu.
Comerţul şi colectarea de fonduri, atent verificate de jandarmi
Reprezentanţii Jandarmeriei au subliniat că una dintre măsurile pe care se va pune un accent deosebit în aceste zile de sărbătoare va fi împiedicarea comerţului ilegal şi a colectării de fonduri fără toate avizele necesare. "Nu putem transforma o sărbătoare creştină nici în bâlci, nici într-o şansă de câştiguri rapide, chiar dacă sunt invocate scopuri umanitare sau de altă natură. Din experienţa pe care o avem, ştim că sunt multe persoane care vor încerca să profite atât de bunătatea, cât şi de naivitatea pelerinilor. De aceea, vom verifica cu deosebită atenţie aceste aspecte şi, acolo unde este cazul, vom aplica sancţiunile prevăzute de lege", a avertizat maiorul Marius Ţăranu. Un alt avertisment transmis de jandarmi pelerinilor este acela de a supraveghea cu atenţie copiii sau persoanele suferinde şi de a nu ezita să ceară ajutorul jandarmilor ori de câte ori consideră că este nevoie.
Punctul de prim ajutor, un sprijin constant pentru pelerini
Ca la fiecare ediţie a hramului Sfintei Parascheva, şi în acest an voluntarii de la punctul de prim ajutor instalat în curtea Catedralei mitropolitane au făcut de gardă printre pelerini, gata să îi ajute atunci când puterile nu-i mai ajutau.
Voluntariatul medical în perioada hramului Sfintei Parascheva este o iniţiativă ce împlineşte anul acesta 11 ani, fiind pusă în practică în anul 2000, de Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi Români (AMFOR).
De atunci şi până astăzi, an de an, medici din diferite specialităţi, asistenţi medicali, studenţi la Medicină, dar şi voluntari ai Crucii Roşii îşi abandonează pentru câteva zile activităţile obişnuite, îşi sacrifică timpul liber şi familia, pentru a putea da o mână de ajutor pelerinilor veniţi să se închine la moaştele Cuvioasei Parascheva.
Punctul de prim ajutor din curtea Catedralei mitropolitane a funcţionat în această perioadă cu o linie de gardă care acoperă 24 de ore din 24, asigurată de circa 34 de medici din spitalele ieşene şi de 12-14 asistenţi medicali. "Fiecare linie de gardă funcţionează cu măcar un medic, dar au fost zile în care am avut şi doi-trei medici pe gardă. De asemenea, ne bucurăm de ajutorul a 40 de studenţi la Medicină care fac voluntariat printre pelerini", a declarat dr. Cristina Mihaela Ghiciuc, lector la UMF "Gr. T. Popa" Iaşi, membră AMFOR şi voluntar la punctul de prim ajutor.
Aceasta a mai precizat că, în acest an, peste 240 de persoane au primit îngrijiri medicale la punctul de prim ajutor, cele mai multe suferind de tulburări digestive, greţuri, vărsături, simptome cauzate de răceală, crize anginoase, crize hipertensive sau cu o stare generală alterată, pe fondul oboselii şi al lipsei alimentaţiei corespunzătoare.
Cadrele medicale au fost ajutate de 40 de studenţi la Medicină, precum şi de numeroşi voluntari de la Crucea Roşie, care au patrulat neîncetat printre pelerinii aşezaţi la rând, însoţindu-i pe cei care au avut nevoie de ajutor medical către punctul de primire urgenţe. Aici, pelerinii primesc îngrijiri medicale de bază, iar cazurile mai dificile sunt direcţionate, cu ajutorul Serviciului de Ambulanţă, către unităţile medicale din Iaşi.