Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Japonia încearcă să evite un accident nuclear de proporţii
Japonia s-a angajat într-o cursă contra cronometru pentru a evita un accident nuclear de proporţii, după noile explozii la centrala de la Fukushima, şi pentru a oferi ajutor sutelor de mii de sinistraţi, în urma celui mai puternic seism din istoria ţării, relatează AFP.
Două explozii au avut loc, ieri-dimineaţa, la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, din nord-estul Japoniei, care nu au afectat însă reactorul propriu-zis, ci au avariat doar acoperişul carcasei, a anunţat operatorul centralei, Tokyo Electric Power (Tepco). "Posibilitatea scurgerilor radioactive este scăzută", a dat asigurări Guvernul nipon, care a precizat că unsprezece persoane prezente la faţa locului au fost rănite, informează EFE. O explozie similară a avut loc sâmbătă la reactorul 1 al aceleiaşi centrale nucleare, situată la circa 250 de km nord-est de Tokio. Situaţia din Japonia a lansat o dezbatere asupra dezvoltării energiei nucleare, în special în Germania sau SUA, unde parlamentarii au făcut apel la un moratoriu asupra dezvoltării acestei energii. În Franţa, unde există numeroase centrale nucleare, Guvernul a dat asigurări că "că a tras învăţăminte utile" după evenimentele nefericite din Japonia. Numărul victimelor creşte de la o zi la alta În regiunea devastată de seismul cu magnitudinea 9, urmat de tsunami, echipele de salvare şi-au intensificat, ieri, eforturile, în încercarea de a găsi supravieţuitori. Speranţa s-a redus însă în regiunea Sendai, unde bilanţul oficial este de peste 1.500 de morţi până în prezent, a informat poliţia. De asemenea, circa 2 mii de trupuri neînsufleţite au fost descoperite, ieri, în două zone de coastă ale prefecturii Miyagi, grav afectate de valul seismic provocat de cutremur, relatează agenţia Kyodo, în timp ce, în oraşul Minamisanriku, autorităţile nu au reuşit să stabilească contactul cu aproximativ 10 mii de persoane, adică peste jumătate din totalul populaţiei oraşului. În prezent nu se ştie nici unde se află aproximativ cei circa 2.500 de turişti care vizitau zonele afectate de cutremur, a anunţat Agenţia japoneză de turism. O altă prioritate a autorităţilor este furnizarea de ajutoare celor aproximativ 600 mii de persoane evacuate, potrivit unui bilanţ oferit de ONU. "Ne lipsesc în special apa potabilă, alimentele şi informaţiile", a afirmat primarul din Ishinomaki, unul dintre oraşele cele mai afectate. În absenţa electricităţii, operaţiunile de ajutor sunt dificil de realizat, chiar dacă "numeroase persoane şi-au oferit ajutorul", a adăugat edilul. Japonia a mobilizat 100 de mii de soldaţi, adică 40% din efectivele armatei sale, în timp ce numeroase echipe de salvare din străinătate sosesc la faţa locului. Duminică, premierul nipon, Naoto Kan, a afirmat că ţara sa se confruntă "cu cea mai gravă criză din ultimii 65 de ani, de la al Doilea Război Mondial". Autorităţile nipone încearcă să limiteze şi impactul economic al catastrofei, care a redus drastic furnizarea cu energie electrică în regiunea Tokio, unde trăiesc 35 milioane de persoane şi unde întreprinderile şi-au suspendat parţial producţia. Seismul ar putea costa 34,6 miliarde de dolari companiile de asigurări, potrivit unei estimări a AIR Worldwide, specialist în evaluarea riscurilor.