„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Jertfă şi misiune la parohia ,,Sfântul Ilie“ Rădăuţi
La parohia ,,Sfântul Ilie“ din Rădăuţi, duminică, 12 iulie 2009, au avut loc trei evenimente cu profunde semnificaţii pentru comunitatea creştin-ortodoxă de aici: sfinţirea unei troiţe monumentale, în valoare de peste 25.000 de lei, ridicată numai cu jertfa enoriaşilor; în al doilea rând, au fost sfinţite două icoane cu chipul Sfinţilor Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, aşezate pe pereţii exteriori ai Spitalului Municipal, ctitorite din jertfa angajaţilor medicali; iar al treilea moment duhovnicesc s-a constituit din însăşi prezenţa Arhipăstorului nostru, Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în mijlocul nostru.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Pimen a făcut referiri la Evanghelia citită în Duminica a V-a după Rusalii, insistând asupra cauzei care determină demonizarea omului - înstrăinarea de Dumnezeu produsă pe nesimţite, puţin câte puţin, prin abandonarea rugăciunii, a postului, a prezenţei la slujbele Bisericii, a Spovedaniei. Importanţa lucrării duhovniceşti a preotului în mijlocul bolnavilor În cadrul slujbei de sfinţire a troiţei, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop a scos în evidenţă puterea ocrotitoare şi tămăduitoare a Sfintei Cruci pentru cei ce cu credinţă şi cu evlavie se însemnează cu ea. A urmat sfinţirea icoanelor de la Spitalul Municipal, IPS Pimen explicând importanţa lucrării duhovniceşti a preotului în mijlocul bolnavilor. La acest eveniment a fost prezent şi dl secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, doctor Cristian Irimie, care, luând cuvântul, a mulţumit Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen pentru cuvintele frumoase şi a promis tot sprijinul său pentru reabilitarea integrală a spitalului de curând numit, cu aprobarea Ministerului Sănătăţii, Spitalul Municipal „Sfinţii Doctori Cosma şi Damian“. La rândul său, harnicul şi neobositul părinte Mihai Fediuc, parohul de la ,,Sf. Ilie“, cel care a avut inspirata idee şi mai ales iniţiativa denumirii Spitalului Municipal, a accentuat, în cuvântul său, armonioasa colaborare cu cei doi directori ai spitalului: dl Doru Iliescu şi dl manager Dorin Robu, care s-au dovedit a fi adevăraţi misionari creştini în mijlocul persoanelor suferinde. Demn de amintit este faptul că părinţii de la cea mai misionară parohie din Rădăuţi, în frunte cu destoinicul părinte amintit mai sus, asistă duhovniceşte pe bolnavii Spitalului Municipal asemeni Sfinţilor Doctori fără de arginţi, sensibilizând şi pe angajaţii spitalului, care, cu o contribuţie de peste 22.000 de lei, au realizat din aur, îmbrăcat în cristale de Murano, minunatele icoane.