Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
La Căușeni se va construi o biserică în cinstea Sfinților Martiri Brâncoveni
Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din cadrul Mitropoliei Basarabiei, a săvârșit marţi, 10 noiembrie, Sfânta Liturghie la Parohia „Sfinții Martiri Brâncoveni și Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”, din cartierul Valul lui Traian, din orașul Căușeni, informează Biroul de presă al eparhiei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a pus piatra de temelie pentru noua biserică ce se va construi.
După binecuvântarea pietrei de temelie, ierarhul a vorbit despre viețile celor doi ocrotitori ai parohiei și virtuțile lor. „Domnia lui Constantin Brâncoveanu a început sub semnul apariției Bibliei în limba română, numită «de la București», în anul 1688. Și-a asumat rolul de protector al tiparului şi școlilor din Muntenia, dar și din Transilvania. A dat Bucureștiului o nouă Academie Domnească, transformând școala de la «Sfântul Sava» în «colegiu public pentru pământeni și străini», cu o programă asemănătoare instituțiilor de grad superior. S-a străduit să aducă în țară mulți tineri talentați, specialiști în diferite domenii. Printre ei s-a remarcat și cel care a fost Episcop al Râmnicului și Mitropolit al Țării Românești, Antim Ivireanul. Sub îndrumarea lui, la București, Snagov și Vâlcea, au văzut lumina tiparului peste 60 de cărți în diferite limbi. Familia Brâncoveanu a ctitorit mai multe biserici şi mănăstiri, între care: bisericile de la Potlogi și Mogoșoaia, mănăstirile Hurezi şi Brâncoveni, Biserica «Sfântul Gheorghe»-Nou din București”, a arătat Preasfinţia Sa.
La sfârșitul cuvântării, Preasfințitul Părinte Veniamin a dăruit parohiei o Sfântă Evanghelie și un Apostol, editate la Patriarhia Română, ediție nouă, iar domnului deputat Constantin Codreanu, primarului și altor persoane câte o carte de rugăciuni. De asemenea, l-a felicitat și încurajat pe preotul paroh Mihail Cîșlaru, apreciind lucrările din parohie și activitățile social-misionare pe care le desfășoară cu multă dăruire.