Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
La Iași a avut loc deschiderea oficială a Simpozionului internațional „Dimitrie Cantemir”
Joi, 9 noiembrie, au debutat la Iași lucrările Simpozionului internațional „Dimitrie Cantemir”. Ziua a început cu Sfânta Liturghie și slujba de pomenire pentru marele domnitor al Moldovei, săvârșite de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, iar de la ora 10:00 a avut loc deschiderea oficială, în Sala Gotică a Așezământului monahal ieșean.
Simpozionul internațional „Dimitrie Cantemir” este un eveniment științific cu participare internațională, cu invitați din Franța, Turcia și Republica Moldova, organizat de Arhiepiscopia Iașilor împreună cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Timp de trei zile au avut loc mai multe sesiuni de comunicări științifice în domenii diferite precum istorie, teologie, muzicologie și filologie, în Sala Gotică a Mănăstirii „Trei Ierarhi” din Iași, dar și în Sala Sinaxar din cadrul Ansamblului mitropolitan din Iași.
În deschiderea evenimentului, părintele Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, a evocat personalitatea domnitorului Dimitrie Cantemir.
La rândul său, Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan a explicat care este datoria pe care o avem către domnitorul Dimitrie Cantemir: „Datoria noastră față de acest dar mare pe care ni l-a oferit Dumnezeu în chipul minunat al lui Dimitrie Cantemir încă rămâne mare. Încă rămâne mare pentru că străinii au pătruns în genialitatea lui uneori parcă mai mult decât noi. Prin aceasta, desigur, măreția lui Cantemir devine evidentă, dar în același timp este o chemare a școlii românești pentru a avea în programele sale școlare mai mult spațiu alocat lui Dimitrie Cantemir. Poate că există, dar cred că nu este suficient. Este nevoie de o aplecare a noastră, a tuturor, asupra a ceea ce a împlinit el și a încerca să îi prezinți chipul în fața copiilor, în fața elevilor, în fața studenților, pentru că trăim în general sentimente de frustrare, uneori în fața măreției celor din alte locuri ale lumii, celor care fac parte din alte națiuni. Și e minunat că avem această deschidere și capacitate de recunoaștere a valorilor altora, dar este, de asemenea, necesar ca valorile care au fost plămădite prin mila lui Dumnezeu pe acest pământ să fie ținute în viață, să devină tot mai vii în conștiința tinerelor generații, în conștiința noastră, a tuturor, pentru că mare este virtutea recunoștinței pe care o arătăm, în primul rând, față de Dumnezeu, că ne-a binecuvântat cu un asemenea dar. Gratitudinea arătându-se bineînțeles și față de cei care au reprezentat această inimă a culturii românești de altădată, cu toate urmările acestei inimi pentru organismul cultural, bisericesc, de ce nu, politic și economic al națiunii române”.
După deschiderea oficială a simpozionului, a urmat conferința inaugurală intitulată „Testamentul cultural al lui Dimitrie Cantemir” și a fost susținută de către istoricul Ștefan Lemny.