Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
La moaştele Sfântului Ciprian au venit mii de pelerini
Biserica Zlătari din Capitală a fost zilele acestea în sărbătoare. Mii de pelerini i-au trecut pragul în ziua hramului, la 2 octombrie, de ziua Sfinţilor Ciprian şi Justina.
Sărbătoarea hramului a început vineri, când baldachinul cu moaştele sfântului au fost scoase în procesiune şi aşezate spre închinare în afara bisericii, iar seara a fost oficiată Vecernia şi Litia. Duminică dimineaţa, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, având în frunte pe Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal. Preasfinţia Sa a şi vorbit credincioşilor despre Sfântul Mucenic Ciprian, despre turnura pe care a luat-o viaţa sa, de la vrăjitor faimos la mărturisitor al lui Hristos, şi apoi chiar martir. După ce a încercat diferite vicleşuguri cu ajutorul puterilor diavoleşti, Ciprian a văzut că puterea Crucii înfrânge orice ispită, astfel încât a ajuns să se convertească la creştinism şi să sufere moarte martirică. Trebuie să ne ferim de vrăjitori Totodată, Preasfinţia Sa a mai spus credincioşilor şi faptul că nu este permis unui creştin adevărat să apeleze la vrăjitoare. Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul a subliniat: "Suntem martori în secolul al XXI-lea şi se face popularitate multor vrăjitoare la televiziune, radio, ziare, şi lucrul dureros, din păcate, mulţi creştini căldicei în credinţă aleargă de multe ori la astfel de vrăjitoare. Indiferent că este vrăjitoare falsă sau lucrează cu puterea vrăjmaşului, adevăratul creştin trebuie să se ţină cât mai departe de astfel de persoane. Un om cu adevărat credincios nu are nevoie de ajutorul vrăjmaşului care a fost biruit pe Cruce de Mântuitorul Iisus Hristos. Cum e posibil, noi, care suntem însemnaţi cu numele lui Hristos şi purtăm numele lui Hristos, creştini, să apelăm la ajutorul celui biruit, câtă vreme Biruitorul, adică Mântuitorul Iisus Hristos, ne-a lăsat atâtea mijloace în Biserica Sa ca să avem parte şi de sănătate, şi de ajutor în toate cele pe care le înfruntăm în această viaţă şi, mai ales, pentru mântuirea sufletelor noastre?!" Parohul Bisericii Zlătari, părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, a mulţumit Preasfinţitului Ciprian Câmpineanul pentru prezenţa la sărbătoare. "Îmi revine plăcuta misiune de a exprima bucuria noastră, atât a preoţilor slujitori, cât şi a credincioşilor şi a tuturor închinătorilor şi pelerinilor care au venit astăzi la sfânta biserică. Vă mulţumim pentru slujba arhierească săvârşită aici în biserica noastră, vă mulţumim pentru bogatul cuvânt de învăţătură despre Sfinţii Mucenici Ciprian şi Justina şi învăţăturile duhovniceşti pentru viaţa noastră de fiecare zi. Într-adevăr, la orice vârstă, fiecare dintre noi avem nevoie mereu să ne corectăm viaţa, să ne apropiem de viaţa curată şi sfântă pe care ne-o dăruiesc din belşug Sfinţii Bisericii", a spus părintele Nicolae Dascălu, consilier patriarhal şi coordonatorul Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române. La sfârşitul Sfintei Liturghii a fost oficiată şi slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii lăcaşului de cult.