La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
La Patriarhie s-a discutat despre noul Statut al Bisericii Ortodoxe Române
În ziua de 23 august 2007, la reşedinţa patriarhală din Bucureşti, a avut loc şedinţa de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei. Preşedinţia Sinodului a fost asigurată de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi Locţiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul şedinţei sinodale au fost analizate o serie de propuneri ale Eparhiilor din cuprinsul Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei în legătură cu ante-proiectul Statutului pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române.
„Aşa cum s-a mai spus, tema principală aflată pe ordinea de zi a fost ante-proiectul Statutului pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române. Încă din primăvara acestui an, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a dispus înfiinţarea unei comisii sinodale speciale, care să propună amendamente la Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române. Acest lucru a fost determinat de faptul că avem, de la începutul anului, o nouă Lege a Cultelor în România şi, potrivit acestei Legi, până în luna noiembrie 2007, fiecare cult recunoscut trebuie să prezinte autorităţilor de stat forma finală a Statutului pentru Organizarea şi Funcţionarea cultului respectiv. În cadrul şedinţei de ieri, reprezentanţii fiecărei arhiepiscopii şi episcopii din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei au făcut observaţii pe marginea acestui ante-proiect în vederea înaintării unor propuneri unitare Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, pe ordinea de zi s-a aflat şi proiectul Regulamentului de Funcţionare al Comisiei Bisericeşti. Propunerile făcute în cadrul şedinţei de ieri vor fi înaintate forumului suprem de conducere al Bisericii Ortodoxe Române, şi anume Sfântului Sinod“, a declarat pentru Radio Trinitas, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica.