La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Laborator de Sociologia și Geopolitica Religiilor
Academicieni, reprezentanți ai cultelor religioase din România, profesori de științe politice, teologie, filosofie și alte domenii conexe au participat marți, 31 octombrie, în Aula Academiei Române, la conferința de lansare a Laboratorului de Sociologia și Geopolitica Religiilor. Acesta este parte integrantă a Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” (ISPRI) al Academiei Române.
Conferința de lansare a Laboratorului de Sociologia și Geopolitica Religiilor, cu tema „Dumnezeu își ia revanșa? Geopolitica religiilor azi”, a fost deschisă de acad. Victor Voicu, secretar general al Academiei Române, care a vorbit despre necesitatea funcționării unui asemenea laborator în societatea românească. Totodată, a prezentat câteva premise ale geopoliticii religioase de azi, precum: viitorul Europei în contextul tendințelor ateiste contemporane; consecința creșterii demografice a comunităților islamice în UE; neîncrederea europenilor în proiectul Uniunii Europene, pierderea identității spirituale.
Evenimentul a continuat cu prezentarea cuvântărilor de salut, felicitare, dar și propunerea unor idei pentru îmbunătățirea proiectului de către: academicianul Răzvan Theodorescu, președintele Secției de arte, arhitectură și audiovizual a Academiei Române; PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel; prof. Wilhelm Dancă, delegatul IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti; dr. Aurel Vainer, din partea Federației Comunităților Evreiești din România; Muftiul Iusuf Muurat, liderul Cultului Musulman din România; Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte.
„Ortodoxia poate oferi soluții pentru tensiunile în plan religios”
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a evidențiat importanța Laboratorului de Sociologia și Geopolitica Religiilor în contextul actualei societăți care se confruntă cu un grav analfabetism religios. „Acest Laborator de Sociologia și Geopolitica Religiilor vine să creeze o alfabetizare din perspectivă religioasă, mai ales a tinerelor generații. Analfabetismul religios reprezintă un risc maxim pentru tinerele generații care pot devia de la a ajunge membri ai statului islamic până a deveni victime ale reginelor magiei albe sau de alte nuanțe. ş…ţ Această ofensivă a ateismului și neomarxismului cultural reprezintă o gravă tulburare pentru societatea românească și europeană. Suntem surprinși că foarte multe guverne europene, în timp ce iau o mulțime de măsuri de restricționare a manifestărilor religioase creștine în spațiul public, acceptă o mulțime de manifestări religioase tradiționale musulmane. ş…ţ Întrebările extrem de raționale pe care le-a pus domnul academician Victor Voicu sunt cu adevărat de luat în seamă de fiecare dintre noi, mai ales de cei care cercetează și pot oferi guvernelor, responsabililor politici de astăzi soluții pentru rezolvarea acestei grave probleme. De aceea, apreciem din toată inima inițiativa domnului profesor Dan Dungaciu de a crea acest Laborator care, în mod onest, lucid, să facă o analiză pertinentă a locului religiei în viața societății, în general, a rolului Bisericii în viața poporului român. Lucrul acesta este foarte important pentru că soluțiile ar fi găsite în interiorul acestui popor care se individualizează, nu numai la nivel european, printr-o toleranță cu totul excepțională. ş…ţ Ortodoxia poate oferi soluții pentru aceste tensiuni înnăscute în plan religios, pentru că foarte rar putem vorbi de războaie pur religioase, religiile au fost târâte de factori politici pentru a justifica anumite acțiuni criminale, care de fapt aveau în subsol cu totul alte rațiuni, precum extinderea teritorială, motive economice și așa mai departe”, a precizat PS Părinte Varlaam Ploieșteanul.
Laboratorul de Sociologia și Geopolitica Religiilor a fost înființat recent în cadrul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” (ISPRI) al Academiei Române, iar coordonator este prof. univ. Dan Dungaciu.
La finalul conferinței de lansare, prof. univ. Dan Dungaciu, director general al I.S.P.R.I., a reliefat nevoia înființării și în spațiul public din societatea românească a unui Laborator de Sociologia și Geopolitica Religiilor, prin intermediul căruia să faciliteze societății românești răspunsuri la provocările la care este supusă societatea europeană, și nu numai, din partea evenimentelor religioase sau care se revendică de la ideologii religioase. Totodată, a argumentat necesitatea existenței acestui laborator din perspectiva lipsei în România a unei instituții specializate, care să analizeze în mod echilibrat și competent problemele religioase cu incidență politică, socială, geopolitică și care să transmită concluziile către cetățeni, factorii politici, mediul academic, dar şi din perspectiva lipsei unei platforme de dezbatere publică asupra problematicii religioase și a efectelor societale, politice sau geopolitice, care să reunească voci preocupate de fenomenul religios actual.