La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Lăcaşuri de cult sub oblăduirea Sfintei Treimi
Mai multe lăcaşuri de cult şi-au sărbătorit pe 8 iunie hramul. Printre acestea, Catedrala mitropolitană din Sibiu (foto) s-a îmbrăcat în veşmânt de sărbătoare, credincioşii ei fiind părtaşi în număr mare la dumnezeiasca Liturghie oficiată de IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu PS Visarion, Episcopul Tulcii, şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, alături de un numeros sobor alcătuit şi din membri ai corpului didactic al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu, precum şi din protopopi din cuprinsul Arhiepiscopiei. Nu au fost trecuţi cu vederea ctitorii acestui sfânt lăcaş, fiind pomeniţi cu multă răbdare de pr. acad. dr. Mircea Păcurariu, iar în cuvântul de învăţătură ţinut, PS Visarion a subliniat rolul jucat de vrednicul de amintire mitropolitul Ioan Meţianu. Catedrala din Sibiu a fost construită în prima parte a secolului al XX-lea şi resfinţită în anul 2007.
Şi Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia şi-a prăznuit hramul. Cu acest prilej, soborul de preoţi şi diaconi ai catedralei a săvârşit Utrenia şi slujba Sfintei Liturghii. Aşezată în inima Transilvaniei, pe locuri care ne aduc aminte de cele mai solemne momente din istoria neamului, Catedrala din Alba Iulia este simbol al unităţii noastre creştineşti şi româneşti şi monument al Unirii. De asemenea, de Sfânta Treime, Mănăstirea Cozia, ctitoria Marelui Voievod şi Domn Mircea cel Bătrân, într-un cadru liturgic solemn, şi-a serbat patronul spiritual, pe Marele, Puternicul şi Iubitorul de oameni Dumnezeu. La oficierea Sfintei Liturghii a fost prezent Preasfinţitul Episcop Gherasim al Râmnicului şi un sobor de peste 40 de preoţi, stareţi şi diaconi, de la parohiile şi mănăstirile din Episcopie şi din ţară. Au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi de stat, personalităţi culturale, istorici de marcă, politicieni, profesori, ziarişti şi sute de credincioşi din eparhie şi din ţară. Sărbătoare pentru românii din Turcia Şi Comunitatea Ortodoxă Română „Sfânta Treime“ din Turcia şi-a sărbătorit, de praznicul Sfintei Treimi, hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată în vechea Biserică bizantină „Sfânta Muceniţă Paraskevi“ - Prikidion, informează BASILICA. La data de 25 februarie 2001, preotul Silviu State a oficiat prima Sfântă Liturghie în limba română, iar pe 4 martie 2001, în cadrul adunării creştinilor ortodocşi români din Istanbul, s-a hotărât înfiinţarea parohiei. Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu a rectitorit vechea Biserică bizantină „Sfânta Muceniţă Paraskevi“ - Prikidion la anul 1692. Sfântul lăcaş a fost încredinţat temporar Patriarhiei Române de către Patriarhia Ecumenică de Constantinopol în anul 2004, pentru păstorirea creştinilor ortodocşi români din Turcia. „În acest an, la sfântul şi marele praznic al Pogorârii Sfântului Duh şi al Sfintei Treimi, cu sufletele pline de recunoştinţă, la hramul comunităţii noastre, mulţumim cu dragoste Întâistătătorului românilor ortodocşi de pretutindeni, Preafericitului Părintelui nostru Daniel, pentru bucuria şi cinstea pe care ne-a dăruit-o miercuri, 27 mai, când la sfânta slujbă a Vecerniei Înălţării Domnului, în Biserica Brâncovenilor din Istanbul, ne-a împărtăşit cu multă dragoste sfânta părintească binecuvântare şi frumoase daruri, nouă, fiilor duhovniceşti ai Preafericirii Sale, ce locuim şi mărturisim în Constantinopol, Calcedon, Capadocia, Ancira, Iconiu, Perga, Niceea, Efes şi Smirna, cetăţile de altădată în care Dumnezeu a descoperit omenirii slava Sfintei Treimi, prin teologia Sfinţilor Părinţi“, ne-a declarat pr. Silviu State.