Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit luni, 6 ianuarie 2025, în pridvorul Reședinței Patriarhale, Sfințirea cea Mare a apei, după rânduiala specială din ziua
Lacrimile pocăinţei, baie a botezului
Miercuri, 5 martie 2014, în a treia zi a Postului Sfintelor Paşti, a fost săvârşită a treia parte din slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul în cadrul Pavecerniţei Mari. La Catedrala patriarhală, slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
La finalul slujbei, Preasfinţitul Episcop Varsanufie Prahoveanul a arătat că nici o perioadă a anului bisericesc nu este atât de bogată în semnificaţii şi învăţături duhovniceşti precum perioada Postului Mare. Preasfinţia Sa a subliniat că rostul acestui canon este să îndrume sufletul pentru recunoaşterea greşelilor, a neputinţei înaintea lui Dumnezeu şi îndreptarea sufletului către Împărăţia lui Dumnezeu. În continuare, PS Episcop Varsanufie Prahoveanul a explicat că la începutul acestui post sunt înfăţişate pentru întărirea şi îndreptarea sufletului credincioşilor nu numai exemple de oameni care au greşit şi nu s-au pocăit, ci mai ales numeroase exemple demne de urmat ale oamenilor care au păcătuit, dar care s-au căit pentru cele rău săvârşite.
„Să te pocăieşti înseamnă să lepezi păcatul şi să nu îl mai repeţi. În acelaşi timp, a te pocăi înseamnă a te uni cu Hristos, iar lacrimile pocăinţei despre care vorbeşte şi Canonul Sfântului Andrei Criteanul se fac baie a botezului. Căinţa, care trebuie să semene cu căinţa pe care a avut-o regele Manase, un alt mare exemplu de pocăinţă din exemplele pe care ni le dă Canonul Sfântului Andrei Criteanul, sau cu căinţa şi lacrimile pe care le-a vărsat David pentru păcatele pe care le-a făcut, trebuie să întărească sufletul nostru, să ne dea putere să recunoaştem greşelile noastre, să ne pocăim pentru ele, să le mărturisim, să ne curăţim de ele şi, mai ales, să ne zidim viaţa noastră“, a spus PS Episcop Varsanufie Prahoveanul.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de către corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti şi de Grupul psaltic „Tronos“ al Catedralei patriarhale.