În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Lansare de carte în Arhiepiscopia Râmnicului
Luni, 27 septembrie 2010, cu prilejul manifestărilor dedicate celei de-a XII-a prăznuiri a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, a avut loc lansarea albumului "Cetăţile credinţei" şi a "Ghidului mănăstirilor" din Eparhia Râmnicului.
Prezentarea oficială a albumului "Cetăţile credinţei" şi a "Ghidului mănăstirilor" din Eparhia Râmnicului a avut loc luni, după Sfânta Liturghie, pe esplanada special amenajată în faţa Catedralei arhiepiscopale "Sfântul Ierarh Nicolae" din Râmnicu Vâlcea. Au luat cuvântul Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, lect. univ. dr. Vasile Timiş, secretar de stat la Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, şi părintele Constantin Cîrstea, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului.
"O sinteză a sufletului creştinesc"
În cuvântul său, PS Emilian Lovişteanul a arătat că, prin cele două publicaţii lansate, se urmăreşte punerea în valoare a valorilor bisericeşti râmnicene. "Anul acesta dorim să cinstim aceste evenimente şi prin apariţia editorială a unui album cu mănăstirile şi schiturile din eparhia noastră. Acest demers s-a concretizat prin arhiereasca binecuvântare a Înalt Preasfinţitului Gherasim, care ne-a fost permanent alături. În prima publicaţie sunt cuprinse o parte din mănăstirile şi schiturile pe care Înalt Preasfinţia Sa le-a restaurat, le-a consolidat şi ni le înfăţişează astăzi în haină de sărbătoare. Totodată, s-a publicat şi un "Ghid al mănăstirilor şi schiturilor" din Arhiepiscopia Râmnicului, cu rezumate în limbile engleză, franceză şi germană, pentru a fi util atât pelerinilor români, cât şi celor care vin de peste hotare", a conchis Preasfinţia Sa.
Prezentarea albumului "Cetăţile credinţei" a fost făcută de lect. univ. dr. Vasile Timiş. "Venind astăzi la Râmnicu Vâlcea, ne gândim la Sfântul Calinic şi mai ales la Sfântul Antim, pe care îl sărbătorim. În acest album de aproape 300 de pagini puteţi găsi o sinteză a sufletului creştinesc, desprins din aceste locuri, un adevărat rezumat al celor cinci secole de istorie a Eparhiei Râmnicului. Tot prin intermediul acestei minunate publicaţii putem retrăi imaginea celor 700 de ani de viaţă mănăstirească, de simţire creştină şi românească", a explicat Vasile Timiş.
"Ghidul mănăstirilor" a fost prezentat de părintele Constantin Cîrstea, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului: "Acest ghid a apărut din dorinţa de a veni în sprijinul celor care vizitează Eparhia Râmnicului şi intenţionează să se închine la aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu pentru a cunoaşte tradiţia şi valorile acestui ţinut care ocupă un loc deosebit în patrimoniul spiritual al ţării. Este o adevărată hartă pentru toţi cei care doresc să păstreze în memorie frumuseţea mănăstirilor râmnicene".
Lucrările prezentate sunt la prima ediţie şi vin să întregească manifestările dedicate Anului comemorativ al Crezului ortodox şi al Autocefaliei româneşti.