Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Lansare de carte la biblioteca comunală Bălţăteşti
Vineri, 26 iulie 2013, la biblioteca comunală Bălţăteşti, judeţul Neamţ, a avut loc lansarea cărţii „Crinii Basarabiei“ scrisă de Liuba Dimitriu, o mare poetă din Basarabia. Această carte a fost reeditată şi apare după textul original.
De asemenea, la această activitate au fost prezenţi şi participanţii Taberei „Izvoarele bucuriei“, tineri veniţi din toate colţurile ţării ce şi-au exprimat interesul pentru această antologie de poezii. Cartea a fost relansată de domnul Serafim Ghincolov, profesor coordonator la Alianţa Franceză din Chişinău, doamna Floricica Valentina, bibliotecară a comunei Bălţăteşti, şi domnul Vasile Ailenei, profesor de limba şi literatura română.
Prima ediţie a acestei lucrări a fost lansată în perioada interbelică, între anii â20-â30, iar după al Doilea Război Mondial, cartea a fost complet uitată, a fost pierdută din cauza puţinelor exemplare, dar şi condiţiilor politice din acea perioadă. Ceea ce a reuşit domnul Serafim Ghincolov este să reamintească de o mare personalitate ce a fost marginalizată şi uitată cu timpul.
„Vreau să zic că m-am bucurat de suportul participanţilor din tabără, dând dovadă de un mare interes faţă de Liuba Dimitriu şi «Crinii Basarabiei». M-a făcut să înţeleg că tinerii sunt foarte mult interesaţi de literatură şi de poezie, dar mai ales de soarta Basarabiei. La această lansare a participat şi domnul profesor Ailenei Vasile, care, în paralel, şi-a exprimat părerea nu doar despre «Crinii Basarabiei», ci şi despre istoria comunei Bălţăteşti, un lucru extraordinar pentru noi, cei veniţi din Republica Moldova, cât şi pentru tinerii din tabără. Tot acest eveniment ne-a mai sugerat ideea de a purcede la elaborarea unui acord de înfrăţire între satul Ciucur Migir, baştina poetei Liuba Dimitriu, şi comuna Bălţăteşti. Ne-am dori ca Liuba Dimitriu să se simtă la Bălţăteşti ca la ea acasă, cum şi-a dorit, dar nu a reuşit, petrecându-şi ultimii ani de viaţă la Văratec“, ne-a relatat domnul Serafim Ghincolov, coordonator al proiectului. (Flavius-Ştefan Popa)