Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Lansare de carte la Muzeul Banatului Montan din Reșița
La Muzeul Banatului Montan din Reșița, județul Caraș-Severin, a avut loc marți, 3 octombrie, lansarea volumului „In honorem prot. conf. univ. dr. Vasile Petrica”, la care au participat Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, și oameni de cultură din eparhie.
Despre lucrare au vorbit părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, dr. Ada D. Cruceanu și Gheorghe Jurma, dar și alți invitați. Cu prilejul lansării acestui volum, Corul „Mihail Gașpar” al Protopopiatului Reșița a susținut un recital de cântări bisericești.
În semn de apreciere, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian i-a oferit părintelui Vasile Petrica o diplomă de excelență însoțită de o cruce pectorală, precum și o icoană cu Sfântul Vasile cel Mare.
„În acest an 2023 îi omagiem și îi păstorim așa cum ne cere Mântuitorul Hristos pe toți cei care au ajuns la vârsta senectuții. Astăzi, l-am cinstit în mod deosebit, îndată după Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, 1 octombrie, pe părintele și fratele nostru, părintele profesor și protopop Vasile Petrica. Aici, la Muzeul Banatului Montan, a fost o atmosferă plăcută, deosebită și cred că părintele protopop ne-a prilejuit momente de înălțare duhovnicească. L-am văzut chiar și acum la 83 de ani foarte lucid, coerent și determinat să continue cercetarea științifică, dar și slujirea Bisericii lui Hristos”, a afirmat Preasfințitul Părinte Lucian la final.
Cunoscut ca istoric cultural-literar, eseist și teolog, protopopul dr. Vasile Petrica este membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, este autorul mai multor volume care au ca subiect personalități din istoria Banatului, precum Corneliu Diaconovici (2009), Traian Lalescu (2010), Moise Ienciu (2003), Ion Sârbu (2003) dar și istoricul primelor instituții universitare de pe teritoriul Banatului (Institutul Teologic diecezan ortodox român din Caransebeș și academia care i-a urmat). A colaborat cu studii de referință la numeroase reviste de specialitate, locale și naționale.