În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Lansare de carte teologică la Buzău
În seara zilei de 23 iunie, la Buzău a fost lansată lucrarea „Liturghie şi Tradiţie. Reflecţii teologice ale părintelui Alexander Schmemann”, tradusă din limba engleză. La eveniment au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, consilieri eparhiali, cadre didactice şi elevi ai Seminarului Teologic buzoian, precum şi oameni de cultură din oraş.
Gazda evenimentului cultural a fost Ceainăria Culturală situată în apropierea Catedralei Arhiepiscopale din Buzău. După rostirea unei rugăciuni, părintele profesor Cristian-Marius Dima a rostit un cuvânt de deschidere în care a evidenţiat contextul apariţiei lucrării, precum şi principalele beneficii ale acestui proiect bibliografic, mai ales pentru teologi. Alocutorul a subliniat faptul că motivele principale care au stat la baza alegerii acestei lucrări au fost impactul operei părintelui Alexander Schmemann în teologia ortodoxă contemporană, forța cuvântului său scris sau vorbit, modul de argumentare în domeniului Teologiei liturgice, precum şi a felului în care cheamă la recuperarea Sfintei Liturghii drept centru al cultului creştin.
De asemenea, părintele prof. dr. Gheorghe Sava-Popa, directorul seminarului, a subliniat importanța studierii limbilor moderne și a apreciat eforturile celor care au tradus o lucrare necunoscută în spațiul teologic românesc din opera părintelui profesor Alexander Schmemann.
În încheierea evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, care a susţinut de la început realizarea acestui proiect, a vorbit despre contribuţia părintelui Alexander Schmemann în promovarea teologiei ortodoxe şi a apreciat efortul traducătorilor. „Când mă gândesc că problematica Tainei Sfintei Liturghii, dezbătută încă din anii ’60-’70, este atât de actuală, îmi dau seama că părintele Alexander Schmemann a fost un om de vocație, un om providențial pentru creștinătatea ortodoxă din Occident și, desigur, un ambasador al Bisericii Ortodoxe în relația cu lumea romano-catolică, pentru că el a răspuns la foarte multe provocări ce priveau intenția teologilor romano-catolici de realizare a unei reforme liturgice. Ca teolog ortodox, a trebuit să ia atitudine și să demonstreze că Liturghia ortodoxă, dacă este săvârșită și trăită în duhul Părinților Bisericii, constituie cea mai mare bogăție pe care o avem noi, răsăritenii, și la care trebuie să ținem foarte mult. Desigur, lucrarea în sine presupune o muncă asiduă, din punctul de vedere al traducătorului, cunoscător al limbii engleze, dar și al limbii române și, mai ales, al limbajului teologic, iar aici părintele profesor Dima Cristian s-a implicat cu toată dăruirea și, împreună cu echipa de elevi, a putut să o aducă în această formă, așa cum se regăsește în cartea publicată”, a spus ierarhul.
Lansarea acestei lucrări marchează o dublă sărbătoare - 185 de ani de la înfiinţarea Seminarului Teologic din Buzău şi 100 de ani de la naşterea părintelui profesor Alexander Schmemann.