De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Lansarea proiectului „Incluziv pentru Dej - Dezvoltare locală prin măsuri activ-integrate de justiţie socială”
Fundația Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, având ca parteneri Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Liceul Tehnologic Special Dej, a lansat proiectul „Incluziv pentru Dej - Dezvoltare locală prin măsuri activ-integrate de justiţie socială”.
Proiectul are în vedere reducerea numărului de comunități marginalizate (rome și non-rome) aflate în risc de sărăcie și excluziune socială. Evenimentul de lansare a avut loc marți, 11 ianuarie, în cadrul unei conferințe online. În cadrul acesteia, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a transmis un mesaj de binecuvântare și felicitare, afirmând că acest proiect, din punct de vedere duhovnicesc, poate fi încadrat la faptele milei creștine, deoarece „se apleacă asupra celor defavorizați” și împlinește cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos: „Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi Împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine” (Matei 25, 34-36).
Bugetul total al proiectului este de 10.025.686,78 lei, din care valoarea cofinanțării eligibile a parteneriatului este în valoare de 9.596,24 lei. Proiectul se implementează în municipiul Dej, județul Cluj, pe o perioadă de 25 luni, în intervalul decembrie 2021 - decembrie 2023. Obiectivul general al proiectului este reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială şi îmbunătăţirea calităţii vieţii, creşterea coeziunii sociale, îmbunătăţirea mediului de viaţă şi creşterea economică pentru 869 de beneficiari. Proiectul este structurat în patru componente și este bazat pe o abordare integrată a pachetului de servicii pentru grupul-țintă propus în proiect, respectiv: ocupare și antreprenoriat; servicii sociale, servicii sociomedicale și servicii medicale; locuire și asistență juridică - acte; educație; campanie antidiscriminare. Proiectul este cofinanţat din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.