De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Lansarea volumului de studii de artă veche românească „Pro Patrimonio“
La Muzeul Naţional de Istorie a României a avut loc vineri, 27 februarie, lansarea volumului de studii de artă veche românească „Pro Patrimonio“, apărut la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, sub semnătura profesorului Victor Simion, de la Centrul de pregătire pentru patrimoniu „Sfântul Constantin Brâncoveanu“ al Patriarhiei Române. În deschidere, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a apreciat munca pe care Biserica Ortodoxă Română o desfăşoară pentru protejarea patrimoniului bisericesc. În continuare, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a spus că mulţi specialişti în cercetarea patrimoniului au publicat în periodicele şi revistele Patriarhiei Române. „Biserica a găzduit în perioada comunistă pe foarte mulţi specialişti în domeniul istoriei culturii, istoriei artei, istoriei muzicii, în paginile revistelor noastre de teologie. În parte, pentru că unii autori erau interzişi de regimul comunist, cum au fost pentru o perioadă de timp academicienii Alexandru Elian, Virgil Cândea şi alţii, iar din altă perspectivă, pentru că studiile acestea nu puteau trece de cenzura comunistă, tratând subiecte care interesau istoria Bisericii Ortodoxe“, a spus Preasfinţia Sa.
Profesorul Ioan Opriş de la Universitatea Bucureşti a vorbit despre activitatea profesorului Victor Simion şi şi-a exprimat speranţa ca istoricul de artă să alcătuiască pe viitor o lucrare despre istoria argintăriei româneşti din colecţiile de patrimoniu. La final, profesorul Victor Simion a mulţumit celor care au sprijin apariţia volumului de studii şi a spus că patrimoniul bisericesc este o componentă a identităţii româneşti: „Am considerat că patrimoniul bisericesc este o parte din identitatea poporului român, este o realitate care dă personalitate neamului nostru şi care îi dă acel specific care îţi permite să-l separi de părţile de identitate ale altor popoare“. (M. Nedelcu)