De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Lansări de carte la Arhivele Naţionale
Cu prilejul Zilelor Arhivelor (31 octombrie) şi al împlinirii a 185 de ani de existenţă, conducerea Arhivelor Naţionale ale României a organizat în perioada 31 octombrie-4 noiembrie mai multe evenimente, a căror serie s-a încheiat la sediul central al Arhivelor Naţionale cu lansarea a două cărţi. La acest eveniment au fost prezenţi: personalul Arhivei Naţionale, reprezentanţi ai institutelor de cercetare, colaboratori ştiinţifici, dar şi pasionaţi ai patrimoniului arhivistic şi cultural mobil. De asemenea, au participat şi pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu şi pr. Ioan Stancu, slujitori la Biserica Zlătari din Capitală, locaş de cult menţionat în prima dintre cele 2 cărţi lansate, „Catalogul manuscriselor româneşti din Arhivele Naţionale ale României”. Lucrarea, care este un prim volum (manuscrisele 1-250) din cele patru preconizate, era aşteptată de arhivişti, istorici, lingvişti şi teologi. Autorul este prof. Dragoş Şesan, arhivist-cercetător care, spre deosebire de alţi cercetători, a şters „colbul de pe cronice bătrâne”, după cum însuşi autorul a spus. Prezentarea cărţii a fost realizată de George Lazăr, de la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, care a apreciat apariţia unui asemenea instrument de lucru pentru istoriografia românească, dar şi riguriozitatea ştiinţifică de prezentare a manuscriselor. Volumul cuprinde şi un glosar de cuvinte vechi ce nu se regăsesc în Dicţionarul Limbii Române al Academiei Române, care are 37 de volume.
A doua carte lansată a fost „Din istoria Societăţii Ortodoxe Naţionale a Femeilor din România”, editor Monica Negru. Volumul, care a fost prezentat de prof. Alin Ciupală, de la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, cuprinde o selecţie de documente din fondul deosebit de bogat al Societăţii Ortodoxe Naţionale a Femeilor din România (SONFR), fiind, la fel, aşteptat de numeroşi cercetători din ţară şi din străinătate.
Evenimentele aniversare organizate de Arhivele Naţionale ale României au fost încheiate de directorul Arhivelor Naţionale, dr. Ioan Drăgan, care a felicitat pe cei doi autori şi a înmânat diplome organizaţiilor şi personalităţilor cu care instituţia a colaborat.