Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit duminică, 12 ianuarie 2025, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București. În cuvântul de
Laudă adusă Cuviosului Pafnutie - Pârvu Zugravul la Mănăstirea Robaia
La mănăstirea argeșeană Robaia a fost cinstit duminică, 7 august, Sfântul Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul, se arată pe site-ul arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a oficiat Sfânta Liturghie în Altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a săvârșit și slujba Parastasului pentru toți viețuitorii Mănăstirii Robaia care au adormit în Domnul de la începuturile acesteia și până în prezent. Într-o atmosferă duhovnicească deosebită, foarte mulți credincioși au fost prezenți pentru a cere ajutorul lui Dumnezeu. Aceștia au avut ocazia să asculte cuvântul de învățătură rostit de chiriarhul eparhiei, care a scos în evidență cele mai importante aspecte din viața Cuviosului Pafnutie - Pârvu Zugravul.
Duminică s-au împlinit cinci ani de la proclamarea locală a canonizării Cuviosului Pafnutie - Pârvu Zugravul. Născut în orașul argeșean Câmpulung Muscel, la data de 12 octombrie 1657, a trecut la cele veșnice în anul 1735 și a fost înmormântat la Mănăstirea Robaia. Fiind recomandat familiei domnești a Cantacuzinilor, a zugrăvit mai multe ctitorii ale acestora, dar și unele ale Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. De asemenea, alături de fresce, Pârvu Mutu a pictat şi icoane pe lemn.
Cuviosul Pafnutie - Pârvu, iconarul de la Robaia, a fost recunoscut drept cel mai mare pictor bisericesc român al epocii cantacuzine și brâncovenești, întemeietor și dascăl al unei școli de iconografie bizantină cu specific național, dar și ca un mare trăitor al Ortodoxiei româneşti.