La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Laudă de seară adusă Sfinților Trei Ierarhi la Catedrala Patriarhală
În ajunul sărbătorii lor, cei trei mari dascăli ai lumii și ierarhi, Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, au fost cinstiți la Catedrala Patriarhală din București. În seara zilei de sâmbătă, 29 ianuarie, în interiorul lăcașului de închinare aflat pe Colina Bucuriei a fost săvârșită slujba Privegherii de către un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fos oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.
Numeroși credincioși au luat parte la slujba Privegherii și s-au rugat alături de sfințiții slujitori, cinstind faptele vrednice de laudă ale celor trei mari ierarhi, mulțumindu-le pentru ocrotire și chemându-i în ajutor. Credincioșii prezenți au primit și binecuvântarea sfinților prăznuiți întrucât, în dimineața acestei zile, de la Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale au fost aduse și așezate spre închinare în Catedrala Patriarhală raclele în care sunt păstrate cinstitele moaște ale Sfinților Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz și Ioan Hrisostom. Acestea vor rămâne aici până în seara zilei de duminică, 30 ianuarie.
Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi va continua duminică prin săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești. Cu această ocazie, înainte de începutul ei, în Catedrala Patriarhală va fi săvârșită slujba de sfințire a unei racle ce va adăposti un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici. Aceasta va fi apoi așezată cu evlavie, spre închinarea credincioșilor, alături de raclele celor Trei Sfinți Ierarhi.