Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Lăudaţi pe Domnul!“, etapa mitropolitană
Etapa mitropolitană a Concursului „Lăudaţi pe Domnul!”, ediţia a 8-a, s-a desfăşurat ieri, 15 octombrie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” din cadrul Mănăstirii Caraiman - Buşteni, judeţul Prahova. Câştigătorul acestei etape a fost Grupul psaltic „Ioan Popescu Pasărea” al Mănăstirii Pasărea din judeţul Ilfov, dirijat de arhid. Constantin-Răzvan Ştefan.
Delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la acest eveniment a fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a transmis cuvântul de binecuvântare şi de felicitare din partea Preafericirii Sale. „Observăm că numărul acestei ediţii coincide cu numărul celor 8 ani de arhipăstorire ca Patriarh al României ai Preafericitului Părinte Daniel. Înţelegem de aici că Preafericirea Sa este iniţiatorul acestui concurs la nivel naţional, deşi concursul acesta are o tradiţie mai veche, el cunoscând mai multe ediţii, primele dintre acestea desfăşurându-se sub genericul «Tineri, lăudaţi pe Domnul!», la care participau cu precădere corurile seminariilor şi facultăţilor de teologie, precum şi corurile liceelor de muzică din ţară (...). Fără îndoială că mănăstirile, prin dimensiunea muzicală, fac o misiune intensă. Este recunoscut de toţi că de-a lungul secolelor, mănăstirile, şi aici, dar şi în Occident, au fost vectorul dezvoltării culturii, civilizaţiei, artelor, muzicii etc. Mănăstirile au continuat să fie vetre pastorale, misionare şi culturale; de aceea, activitatea aceasta de organizare a corurilor, de cultivare a muzicii psaltice româneşti, se potriveşte de minune sensibilităţilor noastre sufleteşti”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.
La etapa Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au participat Arhiepiscopia Bucureștilor cu Grupul psaltic „Ioan Popescu Pasărea” al Mănăstirii Pasărea; Arhiepiscopia Târgoviștei cu Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Mina” al Mănăstirii Dealu și Arhiepiscopia Dunării de Jos cu Grupul psaltic „Prodromița” al Mănăstirii Vladimirești. Moderatorul concursului a fost diac. Adrian Oancea, inspector eparhial în cadrul Sectorului învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Comisia de jurizare a concursului a fost alcătuită din: pr. prof. dr. Vasile Grăjdian, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu - președinte; pr. asist. dr. Ionuț-Gabriel Nastasă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, şi arhid. Adrian Mazilița, profesor asociat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova.
Proba de concurs a constat în interpretarea a trei cântări monodice din Vecernie, Utrenie şi Sfânta Liturghie, potrivit specificului mănăstirii de provenienţă.