Marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa, Bacău, din sobor făcând parte preoții slujitori ai acestui sfânt chivot băcăuan și alți preoți băcăuani. La slujbă au participat credincioșii parohiei, precum și alți pelerini veniți pentru împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare închinată Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Lecţii de patrimoniu la muzee bucureştene
În această săptămână continuă cursurile de pregătire pentru patrimoniu, destinate formării de muzeografi, de conservatori şi gestionari custozi. Cursurile de pregătire pentru patrimoniu se vor încheia la sfârşitul acestei săptămâni şi ele sunt organizate de Centrul de pregătire pentru patrimoniu „Sfântul Constantin Brâncoveanu“ al Patriarhiei Române.
Cursurile de pregătire pentru patrimoniu continuă în această săptămână atât în sălile de curs, de la Centrul cultural-social „Justin Patriarhul“ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, cât şi la diferite muzee bucureştene. „În aceste zile, în cadrul cursurilor de pregătire pentru patrimoniu îmbinăm activităţile teoretice cu cele practice pentru a observa care sunt problemele muzeale, problemele de conservare şi cele legate de activităţile cu publicul. Doar prin îmbinarea celor două activităţi se poate învăţa cel mai bine“, a precizat prof. Victor Simion, consilier patriarhal în cadrul Sectorului Cultură şi patrimoniu religios al Patriarhiei Române.
Săptămâna trecută, cei 44 de cursanţi au aprofundat cunoştinţele predate prin vizitarea Muzeului Cotroceni, un muzeu amenajat într-un palat, şi a Muzeului Ţăranului Român, unde s-au predat lecţii de conservare şi organizare. Ieri, 17 iunie, la Muzeul Colecţiilor de Artă, cursanţii au participat la cursuri de organizare a unui muzeu cu structură şi proiectare diferită, a unui muzeu eterogen, a mai spus prof. Victor Simion.
Aceste cursuri, care se desfăşoară în perioada 10-21 iunie, reprezintă primul modul din seria celor trei pe care Centrul de pregătire pentru patrimoniu „Sfântul Constantin Brâncoveanu“ al Patriarhiei Române le organizează pentru personalul eclesial şi laic din muzee sau colecţii de stat, care administrează, gestionează, conservă, cercetează şi promovează bunuri ale patrimoniului cultural naţional.
Următorul modul se va desfăşura în toamnă, iar al treilea, la sfârşitul lunii martie a anului viitor, în cadrul căruia va avea loc şi testarea cursanţilor, întrucât mare parte din patrimoniu este constituit din bunuri culturale unicate.
Centrul de pregătire pentru patrimoniu „Sfântul Constantin Brâncoveanu“ al Patriarhiei Române a fost înfiinţat în 2007 şi figurează în Registrul naţional al formatorilor din România.