În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Legătura dintre legile termodinamicii și Dumnezeu
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti a avut loc marţi, 2 aprilie 2019, conferinţa „Cercetând tot mai adânc, mă întăresc în credință”, susținută de profesor dr. Aurelia Meghea și organizată de Centrul pentru Dialog și Cercetare în Teologie, Filosofie și Știință al instituţiei de învăţământ. Moderatorul întâlnirii a fost directorul centrului, conferențiar dr. Adrian Lemeni.
În cadrul întrunirii, profesor dr. Aurelia Meghea, de la Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor a Universităţii Politehnica, a lansat volumul intitulat „Cercetând tot mai adânc, mă întăresc în credință. Termodinamica şi Trinitatea”, în care autoarea reliefează faptul că, dacă cercetarea este una asumată cu onestitate din punct de vedere ştiinţific, aceasta nu va produce închidere sau autosuficienţă şi încredere exclusivistă în propriile puteri, ci va deveni temei al unei deschideri către realitatea credinţei. „O astfel de mărturie poate să ne motiveze şi mai mult pe noi, cei care dinspre teologie ar trebui să fim cumva mult mai motivaţi, pentru a da mărturie despre ceea ce înseamnă, până la urmă, puterea credinţei, care se manifestă inclusiv în cunoaştere. De multe ori noi reducem credinţa la o dimensiune psihologică. Suntem tentaţi să ne raportăm la credinţă doar ca la o încredere în ceea ce înseamnă ajutorul lui Dumnezeu, o încredere în Cineva. Dar credinţa, după cum spunea şi Sfântul Grigorie Palama, este o vedere mai presus de orice înţelegere, este o realitate prin care împărtăşim şi ceea ce ţine de forţa unui act de cunoaştere. Cred că atunci când vorbim despre relația dintre raţiune şi credinţă, dintre teologie şi ştiinţă, este important să depăşim anumite tipare şi mai ales o abordare oarecum impersonală, pentru că dialogul se construieşte plecând de la oameni concreţi, de la persoane concrete”, a precizat dr. Adrian Lemeni.
Conferențiarul, profesor dr. Aurelia Meghea, a întreprins o activitate didactică şi de cercetare de peste 50 de ani în diferite domenii ale chimiei fizice. În cadrul conferinţei, Aurelia Meghea le-a vorbit studenţilor şi invitaţilor despre faptul că prin cercetare temeinică s-a întărit în credinţă. „Am avut ocazia cu totul specială de a-mi lansa prima carte interdisciplinară, la graniţa între termodinamică şi teologie. Eu sunt de profesie cercetător, profesor, predau de peste 50 de ani chimia fizică şi termodinamica la ingineri la Universitatea Politehnica din Bucureşti şi am avut prilejul să aprofundez semnificaţiile atât ştiinţifice, cât şi filosofice ale celor trei principii. În ultimii trei ani am descoperit, cu totul întâmplător, Biserica, în felul acesta punându-mi fel de fel de întrebări. Am început să studiez la început nişte cărţi de dogmatică, pentru a-mi clarifica aspecte legate de energii, create şi necreate, apoi am căutat cărţi interdisciplinare”, a spus profesor dr. Aurelia Meghea.
Centrul pentru Dialog și Cercetare în Teologie, Filosofie și Știință al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti organizează lunar întâlniri în cadrul cărora sunt prezentate şi dezbătute teme de actualitate din societate şi din cercetarea ştiinţifică.