De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Legăturile Episcopiei Caransebeşului cu Sfântul Ierarh Andrei Şaguna
Mitropolitul Ardealului, Andrei Şaguna, născut la 20 decembrie 1808 în localitatea Mişcolţ din Ungaria, a fost un arhiereu providenţial al românilor transilvăneni într-o perioadă grea a istoriei naţionale. Unele dintre cele mai însemnate realizări ale Sfântului Ierarh Andrei Şaguna au fost restaurarea Mitropoliei Transilvaniei şi reînfiinţarea Episcopiei Caransebeşului, lucru ce a dus la dezvoltarea vieţii naţionale, bisericeşti şi culturale a românilor transilvăneni. Ca urmare a strădaniilor marelui mitropolit Andrei Şaguna, la 8 iulie 1865, prin diploma imperială semnată de împăratul Franz Ioseph, s-a înfiinţat Episcopia Caransebeşului. Primul episcop al Caransebeşului rânduit de mitropolitul Şaguna a fost Ioan Popasu, născut şi el tot la 20 decembrie 1808, în Braşov. Studiile gimnaziale le-a urmat la Braşov, Sibiu şi Cluj, iar cele teologice la Universitatea din Viena (1832-1836). A fost protopop la Braşov (1836-1837), participant activ la Revoluţia din 1848, unul dintre ctitorii Gimnaziului Românesc din Braşov (1850). Calităţile lui teologice şi activitatea naţională românească purtată ca preot şi protopop în Eparhia Sibiului l-au îndemnat pe mitropolitul Şaguna să-l propună pe protopopul Ioan Popasu, ca episcop la Caransebeş, loc în care a dezvoltat o activitate bisericească şi naţională de proporţii. Hirotonia întru arhiereu a episcopului Ioan Popasu s-a oficiat la Sibiu, de praznicul Adormirii Maicii Domnului în anul 1865. A doua zi, 16 august, în şedinţa Sinodului Mitropolitan, mitropolitul Andrei Şaguna şi episcopul Aradului au făcut îndrumări noului episcop în privinţa organizării şi conducerii reînfiinţatei episcopii. Episcopul Ioan Popasu s-a dovedit un organizator şi un administrator deosebit încă de la începutul păstoririi sale. Realizările sale au fost multe şi însemnate pentru o perioadă relativ scurtă, cea a arhipăstoririi sale (1865-1889). Deşi a avut de luptat cu greutăţile începutului, a reuşit să înfiinţeze un Institut Teologic - Pedagogic, a ridicat o reşedinţă, a înfiinţat o tipografie eparhială, precum şi Foaia Diecezană, organul de publicitate al eparhiei (1886). În 1874 a fost ales mitropolit al Ardealului, dar împăratul din Viena şi Guvernul din Budapesta au refuzat să-l recunoască. Primul ierarh al reînfiinţatei Episcopii a Caransebeşului s-a stins din viaţă în 1889 şi a fost înmormântat în Biserica "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Caransebeş în faţa Sfântului Altar, pe care l-a slujit cu atâta dăruire.
Alături de Ioan Popasu, Nicolae Popea a fost un ucenic adevărat al mitropolitului Andrei Şaguna. Făcea parte dintr-o familie preoţească din părţile Braşovului. A învăţat la Braşov, Blaj, Cluj şi Viena. Remarcat de Andrei Şaguna, a fost chemat la Sibiu şi numit profesor la institut, secretar, apoi consilier al arhiepiscopiei. Din 1870 a funcţionat ca vicar al lui Şaguna şi al urmaşilor săi. Fiind ales episcop la Caransebeş, a continuat munca rodnică începută de Popasu, îngrijindu-se de Institutul Teologic, de tipografie, de starea materială a eparhiei. Episcopul Nicolae Popea a scris câteva lucrări de istorie: "Vechea Mitropolie a Transilvaniei" (1870), "Arhiepiscopul şi Mitropolitul Andrei Şaguna" (Sibiu, 1873), "Memorialul Arhiepiscopului şi Mitropolitului Andrei Şaguna" sau "Luptele naţionale politice ale românilor" (1846-1873), vol. I (1889) şi altele. Pe baza acestor lucrări, Academia Română l-a ales membru activ în 1900, fiind astfel al doilea episcop care s-a învrednicit de această înaltă cinstire. Ucenicii Sfântului Ierarh Andrei Şaguna au păstorit cu multă râvnă şi înţelepciune, conducând poporul dreptcredincios din Episcopia Caransebeşului pe calea mântuirii, luptând totodată pentru conservarea identităţii naţionale în vremuri tulburi. Legăturile între episcopii Ioan Popasu, Nicolae Popea şi Sfântul mitropolit Andrei Şaguna au fost strânse. Corespondenţa purtată între episcopul Ioan Popasu şi mitropolitul Andrei Şaguna din a doua jumătate a secolului al XIX-lea este relevantă pentru a demonstra temeinica prietenie, dar şi stima reciprocă dintre ei. Episcopul Nicolae Popea a fost un colaborator apropiat al Mitropolitului Andrei Şaguna. Realizările sale vreme de 19 ani - cât a păstorit Episcopia Caransebeşului - au fost însemnate, deşi perioada în care şi-a desfăşurat activitatea a fost una dintre cele mai grele pentru naţiunea română şi Biserica Ortodoxă din Monarhia Austro-Ungară. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa de lucru din data de 21 iulie 2011 a aprobat canonizarea mitropolitului Andrei Şaguna. Proclamarea solemnă a canonizării mitropolitului a avut loc sâmbătă, 29 octombrie 2011, în Catedrala mitropolitană din Sibiu în prezenţa lucrătoare a Cinstitului cap al Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României. La ceremoniile oficiate de Preafericitul Părinte Teodor, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al întregii Africi, şi de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu un număr impresionant de ierarhi români şi străini, a luat parte şi Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, în semn de recunoştinţă şi preţuire adusă mitropolitului Andrei Şaguna în lupta neobosită pentru emanciparea religioasă şi culturală a românilor ortodocşi din Transilvania şi Banat, luptă continuată pe plan local şi de ucenicii Sfântului Andrei Şaguna, care au păstorit cu vrednicie în scaunul chiriarhal de la Caransebeş.