Soborul Catedralei Patriarhale a mers astăzi, 24 decembrie 2024, în Ajunul Crăciunului, în procesiune cu icoana Nașterii Domnului la Reședința Patriarhală. Preoții, diaconii și psalții lăcașului de rugăciune au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Salonul Sfinților Români.
Leul se va întări pe termen lung
"Pe termen lung, ne aşteptăm ca moneda să se aprecieze (faţă de euro - n.r.), în linie cu îmbunătăţirea standardului de viaţă din România", a declarat Kaspar Richter, senior economist la Banca Mondială. De la începutul acestui an, leul a urmat un trend de apreciere, el fiind cotat, ieri, la 4,09 lei faţă de moneda europeană.
Leul se va întări în raport cu euro pe termen lung, odată cu creşterea standardului de viaţă din România, a declarat Kaspar Richter, senior economist la Banca Mondială. În ultimii doi ani, odată cu criza financiară, leul s-a depreciat, în medie, cu circa 25% faţă de euro, până la 4,2099 lei/euro la finele anului trecut, evoluţie care a condus la presiuni asupra inflaţiei, din cauza creşterii costurilor la serviciile în euro, dar şi o scumpire a creditelor acordate în moneda europeană. "Este foarte greu să faci prognoze referitor la evoluţia monedei pe termen scurt. Pe termen lung ne aşteptăm ca moneda să se aprecieze (faţă de euro - n.r.), în linie cu îmbunătăţirea standardului de viaţă din România", a spus Richter. De la începutul acestui an, leul a urmat un trend de apreciere, el fiind cotat la 4,09 lei faţă de moneda europeană. BM: România şi Bulgaria vor înregistra mari progrese în acest an România şi Bulgaria, lovite de criză mai târziu decât celelalte state din Uniunea Europeană, vor înregistra mari progrese în ceea ce priveşte creşterea economică în 2011, comparativ cu anul 2010, potrivit raportului economic "EU10" al Băncii Mondiale, lansat marţi la Bucureşti. Potrivit raportului, România va trece de la o scădere economică de 1,3% în 2010, la o creştere de 1,5% în 2011, iar Bulgaria, de la o creştere de 0,2% în 2010, la 2,5% anul acesta. Cele două ţări vor fi depăşite în privinţa progresului creşterii economice doar de Lituania, care va avea anul acesta o creştere economică de 4,3%, faţă de 1,3%, şi Letonia, cu o creştere de 3,3% în 2011, faţă de un regres de 0,3% în 2010. Cu toate acestea, România, cu o creştere economică de 1,5%, va ocupa ultimul loc în privinţa creşterii PIB în 2011, înaintea sa aflându-se Slovenia, cu o creştere de 2,2%, Cehia - 2,2%, Bulgaria - 2,5%, în fruntea clasamentului aflându-se Lituania, cu 4,3%, Slovacia - 4,1% şi Polonia - 4%. La doi ani şi jumătate de la declanşarea crizei economice globale, activitatea economică în noile state membre ale Uniunii Europene (UE-10) s-a redresat în paralel cu cea din UE - 5 (vechile state membre).