În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Liceenii timişoreni, interesaţi de carte religioasă veche
Joi, 7 aprilie, un grup de elevi de la Liceul "Jean Louis Calderon", însoţiţi de profesoara lor de religie, au vizitat biblioteca, Biserica "Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş" din incinta Centrului Eparhial şi Muzeul de artă bisericească veche de la Catedrala mitropolitană din Timişoara. Elevii au fost primiţi de pr. Zaharia Pereş, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timişoarei, care i-a încredinţat pe elevi că vor pleca mult mai îmbogăţiţi sufleteşte, pentru că biblioteca Centrului Eparhial găzduieşte carte veche de mare valoare pentru patrimoniul nostru bănăţean, şi nu numai. În bibliotecă, elevii au avut bucuria să vadă cărţi despre care au aflat doar din manualele şcolare, precum Biblia lui Şerban Cantacuzino de la anul 1688, într-o primă traducere integrală în limba română, realizată de fraţii Radu şi Şerban Greceanu. De asemenea, elevilor le-au fost prezentate, de Sofia Itineanţu, bibliotecară la Centrul Eparhial, reviste teologice şi publicaţii religioase locale, cărţi liturgice vechi, dicţionare cu tematică teologică şi arheologică.
Elevii prezenţi nu au mai fost niciodată la Centrul Eparhial, motiv pentru care au fost impresionaţi de ceea ce au văzut şi au fost atenţi la explicaţiile primite. "Am venit la Centrul Eparhial şi vă mulţumim pentru buna primire pe care ne-aţi făcut-o, întrucât suntem într-un parteneriat cu profesoara de română din liceul nostru, iar elevii din clasa a X-a sunt dispuşi să participe la realizarea unui dicţionar de termeni religioşi din operele literare studiate. Din acest motiv, am dorit să vedem biblioteca Centrului Eparhial şi exponatele de carte veche din cadrul Muzeului de artă bisericească veche din subsolul Catedralei mitropolitane. Mulţi dintre aceşti elevi nu au fost niciodată la Centrul Eparhial, instituţia religioasă reprezentativă din cadrul Mitropoliei Banatului. Consider că au fost impresionaţi, lucru ce a reieşit şi din faptul că au fost foarte atenţi la prezentarea făcută", ne-a declarat Otilia Bichiş, profesoară de religie la Liceul "Jean Louis Calderon". (Diac. Marius Mircia)