În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Liderii religiilor monoteiste din Europa s-au întâlnit cu înalţi reprezentanţi ai instituţiilor europene
La invitaţia Comisiei Europene şi a Parlamentului European, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, IPS Mitropolit Nifon al Târgoviştei, Exarh Patriarhal pentru relaţiile cu instituţiile europene, a participat luni, 11 mai 2009, la Bruxelles, la întâlnirea liderilor religiilor monoteiste din Europa cu înalţi reprezentanţi ai instituţiilor europene. Tema acestei întâlniri a fost „Criza economică şi financiară: contribuţii etice la guvernarea economică europeană şi globală“. Participanţii au subliniat, în special, faptul că impasul economic actual are şi rădăcini moral-spirituale. Criza de încredere cu care se confruntă sistemele economice şi responsabilii politici este rezultatul unei ierarhii greşite a valorilor, dublată de o lipsă de responsabilitate; de aici, importanţa deosebită a valorilor morale în actul de guvernare economică europeană şi globală. Uniunea Europeană nu este şi nu poate fi numai o comunitate economică, ci şi o comunitate a valorilor. Libertatea, democraţia, solidaritatea, justiţia socială, apărarea şi promovarea demnităţii persoanei umane sunt numai câteva dintre valorile complementare şi indispensabile acestui „modus vivendi“ european. Piaţa economică comună este unul dintre pilonii principali ai Uniunii Europene, dar ea nu este numai atât. Chiar şi aşa-numita economie socială, remarcată de preşedintele Parlamentului European, domnul Hans-Gert Pöttering, ca fiind una dintre soluţiile ieşirii din criză, se bazează pe anumite valori ale culturii şi ale civilizaţiei europene. În cadrul discuţiilor a mai fost evidenţiat şi faptul că trebuie căutate soluţii pentru responsabilizarea tuturor celor implicaţi în construcţia europeană, deoarece Europa unită nu este condiţionată astăzi numai de o nouă extindere fizică, teritorială, ci mai ales de una a conştiinţelor. De aceea, Bisericile şi comunităţile religioase din Europa au un rol deosebit de important, fiind chemate să dea mărturie comună de solidaritate şi angajament social.
În acest sens, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române la întâlnire, IPS Mitropolit Nifon a subliniat necesitatea depăşirii unei mentalităţi materialiste, fondată doar pe câştigul imediat şi pe lăcomie, accentuând în special aspectul social-spiritual al interacţiunii umane şi preocuparea constantă a Bisericii pentru cei în nevoi. În concluzie, s-a evidenţiat importanţa dialogului la nivel înalt între liderii religioşi din Europa şi reprezentanţii instituţiilor europene, care, în cadrul Tratatului de la Lisabona, va avea un caracter oficial.