În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
„Liturghia nu este niciodată îndeajuns de consumată ca să te plictiseşti de ea“
Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi (ASCOR) din Craiova a organizat joi, 2 aprilie 2009, în sala de festivităţi a Casei Studenţilor, a doua conferinţă din Postul Paştelui, la care s-a dezbătut tema: „Riscul de a fi ortodox“. Invitatul ascoriştilor a fost etnologul Costion Nicolescu, directorul de imagine al Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti.
Costion Nicolescu a vorbit, în deschiderea discursului său, despre calitatea inconsumabilă şi mereu vie a Sfintei Liturghii: „Mergem la biserică poate de mii de ori într-o viaţă şi ascultăm aceleaşi lucruri. Este aceeaşi Liturghie pe aproape întreg decursul unui an, aceleaşi vecernii cu variaţiile respective de la o zi la alta, însă structura este aceeaşi. Şi, totuşi, lucrurile acestea pe care noi le ascultăm de zeci şi sute de ori rămân în permanenţă proaspete. Liturghia nu este niciodată îndeajuns de consumată ca să te plictiseşti de ea. Ajungem astfel la concluzia că acolo este viaţă, şi oriunde este viaţă este neperisabilul, lucru care ne face şi pe noi vii şi proaspeţi”. În continuare, domnul Nicolescu a subliniat responsabilitatea şi riscul pe care le implică faptul de a fi ortodox: „Nici unul dintre noi nu poate spune că este ortodox, că viaţa lui, trăirea lui, gândirea lui şi slujirea lui este dreaptă până la capăt. Pe de altă parte, trebuie să credem că suntem totuşi ortodocşi în inimile noastre, însă acest dar al Ortodoxiei este foarte larg, de aceea nu trebuie să ne uităm cu uşurinţă strâmb unii la alţii. Trebuie să ne detaşăm de lucrurile care nu sunt ortodoxe, pentru că omul are neputinţe şi neputinţe, iar Ortodoxia trebuie găsită în esenţa ei pură, în mireasma ei extraordinară, iar aceasta este posibilă numai în Biserică. Toată rânduiala Bisericii este filtrată, iar tot ce este adunat aici este limpede: slujbele, cântările, rugăciunile. Numai acestea sunt în stare să ne ţină pe noi adunaţi, chiar dacă avem gânduri contrarii“,a mai spus directorul de imagine al Muzeului Ţăranului Român. În finalul conferinţei, invitatul a răspuns întrebărilor care i-au fost adresate de către participanţi. (I.A.)