Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Liturghie arhierească în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Oradea
În prima zi a Postului Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, duminică, 1 august, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Oradea.
Mesajul minunii vindecării slăbănogului din Capernaum de către Domnul Iisus Hristos a fost evidenţiat de Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie, care a reliefat dragostea milostivă a lui Dumnezeu, Care nu este străin de suferința oamenilor, ci este prezent, alături de ei, vindecând și purtând împreună cu oamenii greutățile pe care, pedagogic, le prilejuiește Dumnezeu în această lume.
„Cu adevărat, Domnul Hristos a venit să ne vindece și să ne ierte păcatele, dar cea mai mare vindecare ne-a dăruit-o prin propria Sa moarte pe Cruce, prin răstignirea Sa de viață purtătoare, prin care, omorând moartea și păcatul, ne-a deschis calea spre Înviere și moștenirea Împărăției cerurilor, o moștenire venită din darul lui Dumnezeu”, a spus ierarhul.
În încheierea cuvântului de învățătură, Preasfinţia Sa a amintit de „smerenia, delicatețea și discreția Maicii Domnului, pe care să o avem nu doar rugătoare și mijlocitoare pentru noi, ci și model în viață, de rezistență în fața răutăților lumii și chip al smereniei celei adevărate”.
Preotul paroh Dan Lucian Lele și-a exprimat bucuria de a-l avea pe ierarh în mijlocul comunității de credincioși şi i-a oferit în dar o icoană cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.
Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie a felicitat comunitatea pentru eforturile de a ridica și înfrumuseța una din cele mai noi biserici din cuprinsul eparhiei. În anul 2008, preotul Dan Lucian Lele a obţinut din partea Primăriei Municipiului Oradea concesionarea unui teren în nord-estul oraşului. La 19 octombrie 2008, s-a sfinţit şi s-a pus piatra de temelie noului lăcaş. Proiectul a fost executat după modelul Bisericii „Panagia ton Chalkeon” din Tesalonic, Grecia, construită în anul 1070. În prezent se află în execuție pictura interioară a bisericii.