În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Liturghie arhierească în localitatea Ortelec
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în Biserica "Naşterea Maicii Domnului" din Ortelec cu ocazia praznicului Botezului Domnului. Localitatea Ortelec este o străveche vatră românească, aflată în apropierea cetăţii romane "Porolissum" - Moigrad.
Joi, 6 ianuarie 2011, la slăvitul praznic al Bobotezei, Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Ortelec, parohie păstorită de pr. Nicolae Gudea. Momentul este unul deosebit, deoarece acum, în preajma sărbătorilor de iarnă, Preacucernicia Sa împlineşte 23 de ani de păstorire în această parohie. Localitatea Ortelec este situată în sud-estul municipiului Zalău, în oraşul Zalău. Ortelecul este atestat documentar încă din anul 1411, când figurează în documente cu denumirea de "Pagus Vartelec", adică "Cetate". Din descoperirile arheologice reiese că este o localitate mult mai veche. Astfel, în anul 1962 este descoperită o figură zoomorfă din bronz, înfăţişând un capricorn - emblema corpului de luptă XIII - Gemina. Acest lucru nu ne miră, deoarece doar câţiva kilometri despart Ortelecul de cetatea romană "Porolissum" - Moigrad. Aici, în Ortelec, s-a remarcat locul unui vechi castru pe locul numit "Cetate" şi unde se înalţă astăzi Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil". Se presupune că din ruinele acestui castru s-a ridicat în 1840 această biserică şi de aceea locul se cheamă până în ziua de astăzi "Cetate". Cu timpul, această bisericuţă a devenit neîncăpătoare şi credincioşii şi-au dorit o biserică nouă, mai mare, în locul celei vechi, dar nu s-a primit aprobare de a se construi alta. În 8 septembrie 2005, de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, o persoană bine-credincioasă din Timişoara a donat un teren pentru noua biserică. În 21 mai 2006, în locul unde a hotărât Maica Domnului, Preasfinţitul Petroniu a pus piatra de temelie a noii biserici cu hramul "Naşterea Maicii Domnului". Arhiereşti binecuvântări La ceas de sărbătoare, când cerurile se deschid şi Duhul Sfânt se pogoară în chip de porumbel, Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a dăruit arhiereasca binecuvântare credincioşilor Parohiei Ortelec şi preotului lor, precum şi cele mai frumoase urări de pace, sănătate şi bucurii duhovniceşti în noul an.