Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Liturghie arhierească în localitatea Oţelu Roşu
În Duminica a XVII-a după Rusalii, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la Parohia "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Oţelu Roşu.
PS Lucian a săvârşit slujba de binecuvântare a bisericii de lemn, precum şi sfinţirea icoanelor împărăteşti de pe catapeteasmă. La Sfânta Liturghie au participat numeroşi credincioşi, mulţi dintre ei împărtăşindu-se cu Dumnezeieştile Taine. La momentul cuvenit, Preasfinţitul Lucian a ţinut un cuvânt de învăţătură. "Învăţăm din Evanghelia de astăzi ce înseamnă iubirea jertfelnică a părinţilor pentru copii. Despre această iubire jertfelnică se vorbeşte şi în rugăciunea de la Taina cununiei, în care preotul spune că "rugăciunile părinţilor întăresc temeliile caselor copiilor lor". Această dragoste a determinat smerenia femeii cananeence, care, primind cuvântul de mustrare al Mântuitorului Iisus, nu a deznădăjduit, ci a stăruit, primind vindecarea fiicei sale, chinuită de un demon. Ne bucurăm că în această zi însorită de iarnă târzie suntem alături de dumneavoastră în rugăciune şi trăire duhovnicească. Deşi nu am anunţat vizita de mai multă vreme, se dovedeşte faptul că sunteţi mereu alături de Biserica lui Hristos şi vă ascultaţi păstorul, care îşi împlineşte misiunea cu abnegaţie şi devotament", a spus PS Lucian. La final, părintele paroh iconom Liciniu Gheorghe Oltean a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru purtarea de grijă şi atenţia deosebită acordată Bisericii "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Oţelu Roşu. Construcţia Bisericii de lemn "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" a început în anul 2008, lăcaşul de cult fiind aşezat în centrul civic al oraşului Oţelu Roşu. Parohia "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" a luat fiinţă în anul 1999, iar piatra de temelie a bisericii s-a pus în anul 2000 de către Preasfinţitul Părinte Episcop Laurenţiu, pe atunci Episcop al Caransebeşului, actualmente Mitropolit al Ardealului. Datorită insuficienţelor materiale, până în anul 2006 s-a putut concretiza material numai fundaţia bisericii. Cu toate acestea, comunitatea s-a dovedit a fi una foarte închegată în jurul preotului paroh Oltean Liciniu, iar în vara anului 2006, urmare a deciziei Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian, s-au demarat lucrările de ridicare a unei biserici din lemn pe fundaţia existentă, având în vedere cadrul natural forestier care o recomanda. Osteneala enoriaşilor şi dragostea binevoitoare a ctitorilor s-au concretizat în primăvara anului 2008, când, la praznicul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, biserica a fost târnosită de către Întâistătătorul Eparhiei Caransebeşului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa unui număr impresionant de credincioşi.