Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Liturghie arhierească la Băileşti
Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, "Purtătorul de biruinţă", a adunat sute de credincioşi în centrul oraşului doljean Băileşti. Cu acest prilej, Înalt Preasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, pe o esplanadă special amenajată.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este serbat în fiecare an de doljenii de la Băileşti ca ocrotitor al oraşului şi rugător către Dumnezeu pentru biruinţa asupra ispitelor. Praznicul său a fost pregătit cu multă osteneală de preoţii băileşteni. În acest sens a fost amenajată o esplanadă în centrul oraşului pe care IPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Înainte de slujbă, IPS Irineu a sfinţit icoana Sfântului Gheorghe sculptată în lemn de nuc de unul dintre fiii oraşului, care a fost aşezată apoi spre închinare în centrul localităţii. A preferat să moară decât să se lepede de Dumnezeu În cuvântul de învăţătură, rostit la finalul slujbei, IPS Părinte Irineu a vorbit despre faptele de sfinţenie, credinţa şi curajul de care Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a dat dovadă înaintea morţii. "El a trăit în părţile Palestinei, în Israelul de astăzi. De la părinţii săi a primit credinţa creştină şi învăţătura cea adevărată a Mântuitorului Hristos. Datorită calităţilor sale deosebite, sfântul a ajuns mare general în armata împăratului Diocleţian. Era apreciat pentru faptele sale de vitejie şi pentru iscusinţa sa în luptă. De fiecare dată însă, Gheorghe, ostaşul lui Hristos, mergea la război cu Sfânta Cruce în suflet. Fiind vădit de credinţa sa şi obligat să jertfească idolilor, sfântul a preferat să sufere şi chiar să moară decât să se lepede de adevăratul Dumnezeu", a spus IPS Irineu. Totodată, Mitropolitul Olteniei i-a felicitat pe băileşteni pentru hotărârea de a statornici hramul Sfântului Gheorghe ca moment aniversar al oraşului. "Dintre toţi sfinţii Bisericii noastre l-aţi ales ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe ca unul care însumează o mulţime de virtuţi, calităţi şi fapte deosebite de sfinţenie. El este un mare mijlocitor şi rugător înaintea lui Dumnezeu, aşa cum ne spune Sfânta Scriptură: "Minunat este Dumnezeu întru sfinţii Lui" (Ps. 67, 36). El este cu adevărat făcător de minuni atât în viaţa lui, în mucenicia lui, cât şi după ce a trecut la cele veşnice, rămânând în istoria noastră, în calendar şi în viaţa noastră ca unul care ne ascultă permanent în rugăciuni şi în cererile noastre. De aceea, sărbătoarea sa ne aduce, după Sfânta Înviere, multă lumină şi binecuvântare duhovnicească", a mai arătat Mitropolitul Olteniei. La final, Înalt Preasfinţia Sa i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi şi i-a îndemnat să-l urmeze în credinţă şi faptă pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.