În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Liturghie arhierească la Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din Sibiu
Duminica a 29-a după Rusalii a adus binecuvântare arhierească peste comunitatea Bisericii „Sfântul Antonie cel Mare” din Sibiu. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Duminica premergătoare hramului acestui lăcaș de cult din Sibiu a adus bucurie duhovnicească preoților și credincioșilor din comunitatea Bisericii „Sfântul Antonie cel Mare”. Așa cum este tradiția de ani buni, Mitropolitul Ardealului liturghisește aici fie în ziua hramului, fie în duminica premergătoare zilei de 17 ianuarie, când îl cinstim pe Sfântul Antonie cel Mare. Această tradiție datează încă din vremea păstoririi Mitropolitului Antonie Plămădeală, care s-a implicat în ridicarea actualului lăcaș de cult prin transformarea unei capele amenajate într-o locuință încă din anii ’80.
Credincioșii au participat în număr mare la Liturghia arhierească din acest an și s-au rugat împreună cu ierarhul și soborul slujitor pentru odihna regretatului preot Ioan Emanuel Benchea, slujitor la acest lăcaș de cult, trecut la cele veșnice la începutul anului, la doar 36 de ani.
Ierarhul a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care s-a prezentat minunea vindecării celor zece leproși: „Suferinţa pe care o aveau cei zece leproşi a fost una extremă, una care nu aducea numai dureri fizice, ci şi izolare, pentru că erau periculoşi pentru întreaga societate. (…) Suferinţa lor a fost foarte mare, dar cu atât mai mare a fost şi minunea vindecării lor. Toţi cei zece s-au adresat Mântuitorului cu rugămintea de a fi vindecaţi. Mântuitorul le răspunde prin trimiterea la preoţi, adică prin respectarea unor reguli. Cei care se vindecau de lepră trebuiau să meargă la preoţi şi aceştia îi declarau vindecaţi şi capabili să reintre în familiile lor. Sfântul Evanghelist Luca spune că pe drum toţi s-au vindecat, au văzut minunea pe propriul trup, rănile s-au vindecat şi, obţinând ei sănătatea, doar unul şi-a adus aminte de Binefăcător. Toţi ceilalţi, în bucuria vindecării, s-au dus la casele lor. Mântuitorul a întrebat unde sunt ceilalţi nouă vindecaţi. L-a binecuvântat pe cel care s-a întors şi l-a iertat de toate consecinţele şi de păcatele care au generat această suferinţă. Ne punem şi noi întrebarea dacă unul din zece, adică zece la sută au fost recunoscători, noi în ce parte ne aflăm? Să fim şi noi între cei care, în fiecare duminică şi în fiecare sărbătoare, dar şi în fiecare moment al vieţii noastre, în rugăciunile pe care le facem, să dăm slavă lui Dumnezeu şi să-I mulţumim Lui pentru toate, şi pentru încercări şi suferinţe, şi pentru bucurii”, a subliniat ierarhul.
După Sfânta Liturghie, soborul a săvârșit un Parastas pentru ctitorii bisericii și pentru preotul Ioan Emanuel Benchea. Pr. Gheorghe Lup a mulțumit ierarhului pentru binecuvântare în numele preoților și credincioșilor de la biserica sibiană.