În ziua următoare praznicului Nașterii Domnului, când Biserica a celebrat Soborul Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, înconjurat de un ales sobor de slujitori. În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit Sfânta Evanghelie citită și le‑a vorbit celor prezenți despre cum trebuie trăit creștinește Crăciunul.
Liturghie arhierească la Biserica „Sfântul Antonie“ - Curtea Veche, din Capitală
Duminică, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, la Biserica „Sfântul Antonie“ de la Curtea Veche, din Bucureşti, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Preasfinţitul Vincenţiu Ploieşteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, împreună cu Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscop de Sevastia, din Patriarhia Ierusalimului, alături de preoţii slujitori ai parohiei şi de mulţi credincioşi. După citirea Sfintei Evanghelii, PS Vincenţiu a ţinut un cuvânt de învăţătură, iar, mai apoi, la momentul Chinonicului, IPS Teodosie, Arhiepiscop de Sevastia, a adresat un cuvânt festiv tuturor celor prezenţi.
„Preasfinţitul Vincenţiu Ploieşteanul a oferit Arhiepiscopului de Sevastia, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, un engolpion şi o cruce pentru binecuvântare. IPS Teodosie a elogiat personalitatea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, mulţumindu-i pentru acest dar. Arhiepiscopul de Sevastia a vorbit apoi despre Locurile Sfinte de la Ierusalim, dar şi despre Sfântul Apostol Andrei, felicitându-i pe toţi cei care poartă numele marelui apostol şi, în acelaşi timp, s-a referit la modul în care creştinii sunt aşteptaţi şi primiţi la Locurile Sfinte de la Ierusalim, îndemnându-i pe toţi să vină în Ţara Sfântă şi să se închine la Mormântul Domnului. A fost un moment emoţionant la Curtea Veche, făcându-se astfel o legătură peste timp cu sutele de ierarhi care au venit în decursul timpului la această biserică, din Patriarhia Ierusalimului“, a declarat, pentru Radio Trinitas, Ciprian Apetrei, preot slujitor la „Sfântul Antonie“ - Curtea Veche. Biserica „Sfântul Antonie“ - Curtea Veche, din Bucureşti, monument istoric, a fost zidită de voievodul Mircea Ciobanul, probabil în a doua domnie, ca Biserică Domnească, pe zidurile fostei biserici înălţate iniţial de Mircea cel Bătrân. După incendiul din 23 martie 1847, pictura a fost refăcută de profesorul C. Lecca, iar după ce lucrările de restaurare au fost încheiate, la 22 martie 1852 mitropolitul Nifon a oficiat slujba târnosirii bisericii şi tot atunci a fost adăugat, pe lângă primul hram, „Bunavestire“, şi cel de-al doilea, „Sfântul Antonie cel Mare“. (Ciprian BÂRA)