În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Liturghie arhierească la Biserica „Sfântul Ioan“ din Bacău
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat miercuri, 7 ianuarie 2015, Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Ioan“ din Bacău. Slujirea ierarhului în această parte a eparhiei a fost prima după întronizarea ca arhiepiscop al Romanului şi Bacăului.
Biserica „Sfântul Ioan“ din Bacău, zidită între anii 1803-1813 de ctitorii Ioan Mocanu şi preotul iconom Ioan Moisă, potrivit scrierilor mai vechi, şi-a serbat miercuri, 7 ianuarie 2015, hramul. Locaşul de închinăciune, ce a primit acum mai bine de doi ani veşmântul resfinţirii, a fost neîncăpător de numărul mare de credincioşi prezenţi la Sfânta Liturghie. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât în mijlocul comunităţii parohiale a poposit Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, care a slujit pentru prima dată Sfânta Liturghie în oraşul Bacău în calitate de arhiepiscop al Romanului şi Bacăului. Dorinţa oamenilor de a se ruga în ziua pomenirii celui care L-a botezat pe Mântuitorul Hristos a fost deosebit de mare, astfel că mulţi au înfruntat temperaturile scăzute. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi pr. Costică Busuioc, protopop al Protopopiatului Bacău. „Acest eveniment a marcat prima Liturghie săvârşită de Înaltpreasfinţitul Ioachim în mijlocul băcăuanilor de la întronizarea ca arhiepiscop al Romanului şi Bacăului. Alegerea Înaltpreasfinţiei Sale de a începe anul omagial dedicat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române misiunii parohiei şi mănăstirii la Biserica „Sfântul Ioan“ din municipiul Bacău nu este întâmplătoare. Această parohie, păstorită de preotul paroh Marius Popescu, este una dinamică, cu o bogată activitate pastoral-misionară şi social-filantropică“, a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre viaţa şi activitatea Sfântului Ioan Botezătorul, făcând o paralelă între momentul Botezului Domnului şi noul capitol deschis în eparhie, odată cu ridicarea la demnitatea de arhiepiscop. „Aşa cum Sfântul Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos, a fost trimis să propovăduiască, netezind Calea Mântuitorului, asemenea şi noi ne prezentăm ca nişte trimişi ai lui Dumnezeu în această lume, să propovăduim cuvântul Adevărului ca să rămânem pe calea mântuirii, pe care El Însuşi ne-a arătat-o către Împărăţia lui Dumnezeu“, a menţionat IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim.