În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Liturghie arhierească la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Sibiu
Duminica după praznicul Bobotezei a adus binecuvântare arhierească pentru credincioşi, la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Sibiu.
Sfânta Liturghie din această duminică a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Credincioşii bisericii sibiene au participat în număr mare la Sfânta Liturghie, mulţi dintre ei îmbrăcând straiele populare specifice zonei Sibiului.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a tâlcuit Evanghelia din această duminică în care se prezintă începutul activităţii mântuitoare a Domnului nostru Iisus Hristos, prin îndemnul adresat tuturor de a se pocăi.
„Pocăinţa este o smerenie care ne înalţă, adică o recunoaştere a stării în care ne aflăm, o stare de dependenţă faţă de Dumnezeu, Care este Atotmilostiv. Recunoscându-ne păcatele şi fărădelegile făcute, acestea, prin Taina Spovedaniei, sunt iertate, apoi, prin canonul primit ca medicament, înclinarea noastră spre păcat este tămăduită şi smerenia adevărată ne duce la cuminecarea cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Pornim în călătoria noastră cu Hristos cu smerenie adevărată, prin conştiinţa că noi suntem nevrednici în faţa lui Dumnezeu, greşind în orice clipă cu cuvântul, cu fapta, cu gândul, dar mila lui Dumnezeu este atât de mare, încât nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă şi să fie viu. Începutul întoarcerii este această înclinare spre pocăinţă, această stare de smerenie. Smerenia este un act înălţător, nu este un act degradant, pentru că nu duce la depersonalizare, ci, din contră, suntem recunoscători Celui de care depindem, Cel care ne-a adus Împărăţia cerurilor, şi această demnitate ne face să fim în permanenţă într-o stare de veghe, de conştientizare, de priveghere, ca nu cumva dacă ne-am ridicat, să cădem din nou”, a subliniat ierarhul.
La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu i-a hirotesit iconomi stavrofori pe pr. Teodor Răduleţ şi pe pr. Adrian Răduleţ, iar pr. Ioan Oană a fost hirotesit iconom. Un cuvânt de mulţumire din partea preoţilor şi a comunităţii a fost adresat de pr. Teodor Răduleţ, care i-a oferit în dar ierarhului o icoană.
În ziua de prăznuire a Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, credincioşii de la Biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Sibiu au primit binecuvântare arhierească. Sfânta Liturghie din această zi a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu. Preoţii acestei comunităţi de credincioşi sunt pr. Nicolae Cătălin Mirişan şi pr. Liviu Anghel.