În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Liturghie arhierească la biserica unde a fost botezat Eminescu
La sfârşitul săptămânii trecute, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite în Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din oraşul Botoşani, lăcaş de cult unde a fost botezat poetul naţional Mihai Eminescu. În cadrul slujbei arhiereşti, tânărul preot Cătălin Ailenei, paroh al Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul“ din localitatea Poiana Brăieşti, a fost hirotesit duhovnic.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Botoşani s-a bucurat, vinerea trecută, de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, care, începând cu ora 16:00, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite. Din soborul preoţilor slujitori, alături de pr. paroh Teodor Condrea şi de alţi preoţi din municipiu, a făcut parte şi pr. Lucian Leonte, protopop al Protoieriei Botoşani. Slujba arhierească a reprezentat un moment important şi pentru enoriaşii Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul“ din localitatea Poiana Brăieşti, tânărul preot paroh Cătălin Ailenei fiind hirotesit duhovnic.
„Vremea postului este grea, este ca o călătorie prin pustie. Nu este uşor să mănânci doar de post, nu este uşor să te abţii de la vin sau de la anumite băuturi, nu este uşor pentru cineva obişnuit să privească la televizor zilnic să nu mai facă acest lucru aproape 50 de zile. De aceea, pentru ca omul să nu deznădăjduiască, să nu renunţe la cerinţele postului, Dumnezeu, prin alesul Său, Sfântul Grigorie Dialogul, a rânduit Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite, prin care enoriaşii din parohii, dacă au evlavie şi binecuvântare de la duhovnic, se pot împărtăşi mai des cu Sfintele Taine, care sunt pregătite dinainte la o Liturghie deplină şi păstrate în sfântul altar“, a spus IPS Teofan, în cuvântul de învăţătură rostit credincioşilor botoşăneni.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Botoşani a fost ridicată în anul 1552 de doamna Elena Rareş, fiind zidită iniţial în stilul bisericilor lui Ştefan cel Mare şi devenind catedrala oraşului. Pe o placă de marmură din anul 1921 sunt consemnate numele regelui Ferdinand I şi a lui Octavian Goga, pe atunci ministrul cultelor, cât şi consemnarea faptului că biserica a fost restaurată la exterior. Deşi o altă placă de marmură atestă faptul că la 1819 biserica fusese restaurată la interior şi la exterior, documente scrise au fost găsite doar la 1829. Într-un articol din revista „Mitopolia Moldovei şi Sucevei“ din lunile mai-iunie 1965, anul consemnat mai sus figurează ca an de bază când biserica a fost restaurată, adăugându-i-se clopotniţa de la intrare care face corp comun cu biserica şi refăcându-i-se catapeteasma. Pe data de 21 ianuarie 1850, această biserică va marca pentru veşnicie botezul pruncului Mihai Eminescu. Un alt an consemnat ca moment de ultimă refacere, schimbare şi consolidare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ din Botoşani este 1936, când, sub mitropolitul Nicodim, se vor reface acoperişul lăcaşului de cult, interiorul şi exteriorul.