De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Liturghie arhierească la Borș, în Episcopia Oradiei
În cea de a doua duminică din Postul Nașterii Domnului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în prima vizită arhierească în biserica cea nouă, cu hramul „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul”, a filiei Borș, Parohia Santăul Mare, unde a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie. Ierarhul a vorbit credincioşilor prezenţi despre dialogul dintre Mântuitorul Iisus Hristos și dregătorul bogat (Luca 18, 18-27), în care Bunul Învățător subliniază nu doar importanța păzirii poruncilor, ci și înțelegerea corectă a felului în care ne raportăm la cele ale lumii.
„Cine poate să se mântuiască, așadar? Cel care crede în Cel Care-l poate mântui, în Domnul Iisus Hristos! Cel care crede în Cel mort pe Cruce pentru păcatele noastre ca Om și Care înviază, fiind Dumnezeu, cu firea omenească, înviază cu trupul omenesc cu care a murit; nu pentru a Se întoarce la viață și a muri din nou, cum s-a întâmplat cu Lazăr, cu fiica lui Iair sau tânărul fiu al văduvei din Nain, ci pentru viața cea veșnică, Întâiul-Născut din morți Care ne deschide tuturor perspectiva învierii”, a subliniat ierarhul.
Pr. paroh Vlad-Nicolae Matica i-a oferit ierarhului, în semn de recunoştinţă, ediția princeps a „Dicționarului Universal al Limbei Române”, de Lazăr Șăineanu, tipărit în anul 1896 la Craiova.
La iniţiativa Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie, proiectul noii biserici din localitatea aflată în apropierea graniţei cu Ungaria este inspirat de biserica bolniță a Mănăstirii Cozia. În prezent, lăcașul de cult din localitatea Borş se află în etapa de pregătire a pictării interiorului.