De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Roman
Joi, 14 septembrie, în ziua de prăznuire a Înălțării Sfintei și de Viață Făcătoarei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Roman, la Altarul amenajat în proximitatea Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.
La acest praznic împărătesc, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a închinat Sfânta Cruce împodobită cu flori și busuioc după rânduiala specială a Utreniei din această zi.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile Sfintei Cruci, subliniind faptul că asumarea Crucii de către Fiul lui Dumnezeu întrupat a avut ca fundament iubirea Sa nemărginită față de om: „Astăzi este o zi importantă din calendarul Bisericii, închinată Sfintei și de Viață Făcătoarei Cruci. Din semnificația duhovnicească a zilei înțelegem că această zi este închinată Sfintei Cruci pe care S‑a răstignit Hristos, oferindu‑Se pentru viața lumii. El a murit iubindu‑ne pe toți. Duminica viitoare vom vorbi despre crucile noastre pe care le adunăm într‑un buchet și le punem să se topească în dragostea lui Dumnezeu, pe care a arătat‑o lumii prin asumarea Crucii”.
Totodată, a accentuat faptul că Sfânta Cruce în care se arată iubirea lui Dumnezeu față de lume este semnul identității duhovnicești a omului și o taină care implică asumarea propriei cruci în perspectiva învierii din moartea spirituală: „Ea este semnul biruinței noastre și în acest semn trebuie să ne recunoaștem, ca și Hristos să Se recunoască în noi, după cum spune Sfântul Apostol Pavel: «Cuvântul Cruce pentru cei ce nu cred este nebunie, iar pentru noi, cei care credem, este puterea lui Dumnezeu». Deci puterea lui Dumnezeu se manifestă prin acest semn în care interferează verticalitatea și orizontalitatea, toată dragostea lui Dumnezeu Care a murit pe Cruce din iubirea față de om. Crucea este un mister pe care nu‑l putem pătrunde, de aceea ea s‑a așezat în mijlocul bisericii, dar și în sufletele noastre. Noi avem datoria să urcăm pe propria Golgotă pentru a ajunge la Înviere, astfel drumul nu poate să meargă decât prin cruce, necazuri, suferințe către Înviere, așa cum ne‑a spus Hristos Domnul: «În lume necazuri veți afla, dar îndrăzniți, Eu am biruit lumea».
La Sfânta Liturghie au participat și elevii seminariști însoțiți de cadrele didactice, dar și elevi ai Școlii Mușatinii, care au fost binecuvântați și pentru care Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a înălțat rugăciuni pentru luminarea minții, la început de an școlar.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Diaconia.