Parohiile ilfovene Copăceni Mănăstirea și Copăcenii de Jos desfășoară în perioada decembrie 2024 - martie 2025, proiectul catehetic „Veacul sacrificiului și credinței - Patriarhia Română, un loc de
Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava
În Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Altarul amenajat în apropierea bisericii cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință” și „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”, aflată într‑un amplu proces de restaurare. Din sobor au făcut parte clerici de la Centrul eparhial Suceava, dar și slujitori ai lăcașului monahal, protos fiind părintele stareț, arhimandritul Serafim Grigoraș.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de pr. Ionuț‑Lucian Tablan Popescu.
În timpul împărtășirii clericilor, părintele Claudiu Ioan Coman, paroh al Parohiei „Sfinții Voievozi” Râșca, Protopopiatul Fălticeni, a rostit cuvântul de învățătură, intitulat „Responsabilitatea (post)baptismală ca imperativ perpetuu al vieții creștinilor”.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a mulțumit pentru cuvântul de învățătură amintind că pe pagina Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților poate fi lecturată exegeza sa, cu titlul Hristos - Lumina vieții noastre, pentru a aprofunda tâlcul versetelor de la Sfântul Evanghelist Matei, dar și pentru a înțelege contextul în care Răscumpărătorul lumii Și‑a început misiunea de luminare a celor care locuiau în întuneric, „în latura şi umbra morţii”.
În continuare, chiriarhul Sucevei a lecturat Decalogul la Duminica după Botezul Domnului, construit în jurul cuvintelor ce sunt la fel de valabile ca acum 2.000 de ani: „Pocăiţi‑vă, că s‑a apropiat Împărăţia cerurilor”. Cele zece puncte surprind acte de mărturisire vie și trăire autentică a credinței asumate prin Taina Sfântului Botez, pentru a ne așeza în Lumina dumnezeirii, amintind o altă chemare a Celui răstignit pe Cruce pentru mântuirea noastră: „Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii” (Ioan 8, 12).
Părintele Arhiepiscop Calinic a citit apoi rugăciuni de dezlegare și rugăciuni pentru sănătatea trupească și sufletească, dar și pentru cei care sunt în depresie și în alte suferințe sufletești.
La finalul Sfintei Liturghii, credincioșii au fost stropiți cu apă sfințită.