De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Liturghie arhierească la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, au săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
Cu prilejul cinstirii celor trei mari dascăli ai lumii, protectorii spirituali ai școlilor teologice ortodoxe, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre cei trei mari ierarhi și despre virtuțile lor, intitulat „Lumina lumii”. „Pe bună dreptate s-a spus că Sfântul Vasile cel Mare este mâna care lucrează, a întemeiat asistența socială, a făcut multe așezăminte de caritate, i-a ajutat pe bătrâni, pe bolnavi și pe cei neputincioși; Sfântul Grigorie Teologul este mintea care gândește, fiind un teolog mare prin cele cinci cuvântări teologice; iar Sfântul Ioan Gură de Aur este gura care vorbește, a vorbit cum nimeni altul nu a mai vorbit”, a subliniat ierarhul.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Raul Daniel Lăcătuș a fost hirotonit preot pentru Parohia Răchițele, Protopopiatul Huedin. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Facultății de Teologie Ortodoxă, dirijat de arhid. lect. dr. Daniel Mocanu, şi de corul Catedralei Mitropolitane clujene, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu.
La final, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în semn de apreciere și recunoștință, pentru activitatea de înaltă ținută academică și pentru implicarea activă în viața Bisericii, IPS Părinte Mitropolit Andrei i-a conferit pr. prof. dr. Ioan Chirilă Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur”. La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au avut loc mai multe manifestări în cinstea celor trei mari dascăli ai lumii. Vineri, 28 ianuarie, a avut loc un workshop de icoane pe sticlă, iar sâmbătă, 29 ianuarie, în aula facultății, a avut loc un eveniment cultural-teologic în cinstea Sfinților Trei Ierarhi, cu participarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul și a numeroşi invitați. În cadrul evenimentului a fost susţinută prelegerea „Despre minunata treime a teologilor: Cuvântul de laudă al Sfântului Filotei Kokkinos în cinstea Sfinților Trei Ierarhi”, de lect. dr. Mihail Mitrea, şi a fost lansată și prezentată noua serie a revistei studențești „Itinerarii”.