În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Liturghie arhierească la Catedrala Mitropolitană din Iași
Ieșenii și credincioșii care au luat parte duminică dimineață, 10 noiembrie, la Sfânta Liturghie săvârșită la Catedrala Mitropolitană s-au rugat împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Din sobor a făcut parte și arhimandritul Efrem Vatopedinul, starețul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos.
În Duminica a 25-a după Rusalii, a Samarineanului milostiv, Părintele Mitropolit Teofan a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană. Din soborul slujitor au mai făcut parte duhovnicul Efrem Vatopedinul, părintele Răzvan Ionescu, prodecanul Centrului de Studii și Cercetare „Dumitru Stăniloae” din Paris, precum și clerici din Sfântul Munte.
Cuvântul de învățătură a fost ținut de arhimandritul Efrem, care a arătat că prin jertfă îl urmăm pe Domnul Hristos, care ne conduce spre viața veșnică: „Dacă Îl iubim pe Hristos, trebuie să ne jertfim pentru aproapele, și aproapele suntem chiar noi înșine. Cel ce Îl iubește pe Hristos se face, după har, Hristos. După cum Domnul Hristos Se jertfește pentru fiecare dintre noi și pentru fiecare în parte, și Sfinții Părinți subliniază un lucru foarte important, care este greu să-l discernem: atunci când omul păzește poruncile, își păzește conștiința lui, atunci începe în inima lui să răsară ceea ce se cheamă credința din vedere. Ce este credința din vedere? Este credința în care sufletul începe să vadă și să înțeleagă prezența lui Dumnezeu. Atunci începe să înțeleagă cu cât de multă jertfă și cu ce dispoziție foarte bună Hristos face totul pentru noi ca să ne ajute la diferitele noastre probleme și, mai întâi de toate, ca să ne conducă spre trăirea vieții veșnice și împărtășirea din ea.
La finalul Dumnezeieștii Liturghii, după ce numeroși credincioși au primit împărtășirea cu Sfintele Taine, Părintele Mitropolit Teofan a ținut un scurt cuvânt prin care a afirmat că oamenii sunt purtătorii chipului lui Dumnezeu, și a mulțumit totodată părintelui stareț pentru vizita sa făcută în aceste zile la Iași: „Dacă este ceva frumos, bun și adevărat în lume, aceasta se întâmplă pentru că sunt oameni care Îl iubesc pe Dumnezeu și sunt oameni care îi iubesc pe semenii lor. Și dacă sunt lucruri rele, false, haotice în lume, aceasta se întâmplă pentru că nu-L iubim pe Dumnezeu și nu-l iubim pe aproapele nostru. Aproapele nostru, oricât de păcătos ar fi, este purtător al chipului lui Dumnezeu, și chiar prin ochii lui Dumnezeu ne privește, ne grăiește și ne ascultă”.
Starețul Mănăstirii Vatoped i-a dăruit chiriarhului, în semn de recunoștință, o icoană cu chipul Maicii Domnului.
Conferință duhovnicească
Duminică seara a avut loc conferința „Sfântul Iosif Isihastul, Sfântul Paisie Aghioritul și Gheronda Iosif Vatopedinul, nădejde și putere în vremuri tulburi și neduhovnicești”, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Festivalului Internațional de Film „Quo Vadis”.
În discursul său, părintele Efrem a vorbit despre viețile celor trei sfinți contemporani care prin smerenia și credința lor oferă un exemplu de speranță și curaj pentru vremurile de astăzi. Cu o puternică îndrumare duhovnicească, Sfântul Iosif Isihastul, Sfântul Paisie Aghioritul și Gheronda Iosif Vatopedinul rămân pilde vii pentru cei care își doresc să aprofundeze viața spirituală, iar învățăturile lor continuă să inspire și să mângâie inimile celor aflați în căutarea lui Dumnezeu.
În cadrul conferinței, o surpriză deosebită a fost lansarea serialului de televiziune „Sfântul Paisie - de la Farasa în cer”, o producție a Institutului „Sfântul Maxim Grecul” din Atena.
Un alt moment important a fost lansarea cărții „Mistagogia rugăciunii în viața și învățătura lui Gheronda Iosif Vatopedinul”, publicată de Editura Sfânta Mare Mănăstire Vatoped.