În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Liturghie arhierească la Catedrala Mitropolitană din Sibiu
În 22 noiembrie, a doua duminică a Postului Naşterii Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.
Carantina instituită de autorităţi în oraşul Sibiu nu a permis nici în această zi participarea credincioşilor la slujba religioasă din Catedrala Mitropolitană, dar mulţi dintre ei au ascultat slujba în curtea locaşului de cult ori au urmărit transmisia live în mediul on-line.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Claudiu Florin Burlacu a fost hirotonit preot pentru Parohia Şimon-Vechi, Protopopiatul Bran-Zărneşti, judeţul Braşov.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturgie, în care se prezintă Pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina.
„Duminica aceasta ne atrage atenţia asupra înţelesului teologic al bunurilor materiale pe care le primim de la Dumnezeu pentru viaţa noastră pământească. Bunurile sunt de folos, ele au fost rânduite de Dumnezeu pentru toate trebuinţele noastre. Depinde de noi cum înţelegem acest dar, cum îl primim şi cum Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru primirea acestui dar al bunurilor necesare vieţii. Bunurile materiale sunt bune în sine pentru că Dumnezeu ni le-a dat, dar modul în care ne folosim de ele determină dacă ele devin spre folosul nostru sau nu. Pilda celui căruia i-a rodit ţarina ne arată de fapt cât de milostiv este Dumnezeu faţă de noi, încât ne dă de foarte multe ori mult mai mult decât avem nevoie sau putem noi cuprinde. Suntem puşi la încercare de fiecare dată când suntem nemulţumiţi sau când credem că bunurile ni se cuvin numai nouă, suntem puşi la un examen foarte greu, al iubirii de Dumnezeu, Dătătorul bunătăţilor. Omul care a văzut bogăţia lui Dumnezeu revărsată în lucrul mâinilor lui a fost numit «neînţelept» pentru că nu s-a gândit, după cum i-a lăsat Dumnezeu înţelepciune, ca darurile acestea să le împartă şi altora”, a subliniat Părintele Mitropolit.
Soborul slujitor s-a rugat şi în această duminică pentru încetarea molimei care a cuprins întreaga omenire.